p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 30 Issue : 10 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Is prophylactic anti-convulsive treatment necessary in subdural hematomas? [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2023; 29(8): 883-889 | DOI: 10.14744/tjtes.2023.06554

Is prophylactic anti-convulsive treatment necessary in subdural hematomas?

Mehmet Ozan Durmaz1, Adem Dogan2, Mehmet Can Ezgü1, Ali Kaplan1
1Department of Neurosurgery, Gulhane Education and Research Hospital, Ankara-Türkiye
2Department of Neurosurgery, Sehitkamil State Hospital, Gaziantep-Türkiye

BACKGROUND: Subdural hematoma (SDH) is usually an emergent clinical condition in neurosurgery. The relationship between the SDH and epilepsy is not well established. Therefore, the use of anti-convulsive treatment in patients with SDH is controversial. The aim of this study is to analyze the presence of seizures in patients who underwent surgery for SDH.
METHODS: Patients who were operated on for SDH in our department between 2016 and 2021 were reviewed retrospectively. Demographic features, Glasgow Coma Scale (GCS) score at admission, type of SDH, location, etiology, type of surgical intervention, presence of seizures, and re-operation were evaluated.
RESULTS: There were 175 patients with SDH. There is a statistically significant difference between the frequency of seizures and the type of SDH. More seizures were observed in acute SDH than in the others. There is also a statistically significant difference between the GCS score and the frequency of seizures. Patients with a GCS score <12 at admission had more frequent seizures than patients with a score of 12 or higher. No statistically significant difference was found between factors such as etiology, re-operation, hematoma location, and the development of seizures.
CONCLUSION: Anti-convulsive treatment may be recommended in patients with acute SDH and a low GCS score at admission. Further studies with larger series should be performed to determine the most appropriate anti-convulsive agent for patients with SDH.

Keywords: Anti-convulsive treatment, epilepsy; subdural hematoma; surgery.

Subdural hematomlarda profilaktik antikonvülsif tedavi gerekli midir?

Mehmet Ozan Durmaz1, Adem Dogan2, Mehmet Can Ezgü1, Ali Kaplan1
1Gülhane Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Beyin ve Sinir Cerrahisi Kliniği, Ankara, Türkiye
2Şehitkamil Devlet Hastanesi, Beyin Cerrahisi Kliniği, Gaziantep, Türkiye

AMAÇ: Subdural hematom (SDH) beyin cerrahisinde genellikle acil bir klinik durumdur. SDH ve epilepsi arasındaki ilişki iyi kurulmamıştır. Bu nedenle SDH’li hastalarda antikonvülzif tedavinin kullanımı tartışmalıdır. Bu çalışmanın amacı, SDH nedeniyle ameliyat edilen hastalarda nöbet varlığını analiz etmektir.
GEREÇ VE YÖNTEM: 2016-2021 yılları arasında kliniğimizde SDH nedeniyle ameliyat edilen hastalar geriye dönük olarak incelendi. Hastaların demografik özellikleri, başvuru anındaki Glasgow koma skalası (GKS), SDH’nin tipi, yerleşimi, etiyolojisi, cerrahi girişimin tipi, nöbet varlığı ve reoperasyon gibi faktörler değerlendirildi.
BULGULAR: SDH nedeniyle ameliyat edilen 175 hasta incelendi. Nöbet sıklığı ile SDH tipi arasında istatistiksel olarak anlamlı fark saptanmıştı. Akut SDH’de diğerlerine göre daha fazla nöbet gözlendi. GKS skoru ile nöbet sıklığı arasında da istatistiksel olarak anlamlı bir fark vardır. Başvuru anında GKS skoru 12’nin altında olan hastalar, 12 veya daha yüksek olan hastalara göre daha sık nöbet geçirmişlerdi. Etiyoloji, reoperasyon, hematom yerleşimi ve nöbet gelişimi gibi faktörler arasında istatistiksel olarak anlamlı fark bulunmadı.
SONUÇ: Akut SDH ve başvuru anında GKS skoru düşük olan hastalarda antikonvülsif tedavi önerilebilir. SDH’li hastalarda en uygun antikonvülzif ajanın belirlenmesi için daha geniş serili ileri çalışmalara ihtiyaç vardır.

Anahtar Kelimeler: Epilepsi, subdural hematom; cerrahi; antikonvülzif tedavi.

Corresponding Author: Adem Dogan, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE