BACKGROUND: Acute cholecystitis is one of the most common emergent surgeries. As a safe alternative in challenging operations, laparoscopic subtotal cholecystectomy (LSC) is widely used. We questioned whether the results in acute cholecystitis cases changed with a history of endoscopic retrograde cholangiopancreatography (ERCP). When we searched the literature, we could not find a study focusing on the subtotal cholestectomy results in acute cholecystitis. In our study, we aimed to investigate whether the history of ERCP affects the rates of subtotal cholecystectomy (SC) in acute cholecystitis.
METHODS: The results of patients (n=470) who underwent surgery for acute cholecystitis at our clinic between 2016 and 2019 were retrospectively evaluated. The patients were divided into two groups according to their history of ERCP. The primary outcome was the SC rate. The secondary outcomes were conversion to open, postoperative complications, serious complications, operative duration, and length of hospital stay.
RESULTS: The standard group included 437 patients, whereas the ERCP group included 33 patients. A total of 16 patients underwent SC, with 15 in the standard group and 1 in the ERCP group. There was no significant difference in terms of SC rates between groups (P=0.902). While four cases of operation were completed with conversion to open in the non-ERCP group, no conversion was seen in the ERCP group (P=0.581). No significant differences were detected between the groups in terms of complications, serious compli-cations, operation duration, length of hospital stay, and mortality.
CONCLUSION: The results of this study showed that ERCP is not related to an increased rate of SC and conversion in patients with acute cholecystitis. Laparoscopic cholecystectomy for acute cholecystitis can be safely performed in patients with a history of ERCP. LSC is a safe procedure in challenging patients, and fenestrating SC can be preferred to avoid hazardous consequences in such cases.
AMAÇ: Akut kolesistit en sık yapılan acil ameliyatlardan biridir. Zorlu operasyonlarda güvenli bir alternatif olarak laparoskopik subtotal kolesis-tektomi (LSC) yaygın olarak kullanılmaktadır. Akut kolesistit olgularında ERCP öyküsü ile sonuçların değişip değişmediğini sorguladık. Literatürde doğrudan akut kolesistitte subtotal kolestektomi sonuçlarına odaklanan bir çalışmaya rastlamadık. Çalışmamızda akut kolesistitte ERCP öyküsünün subtotal kolesistektomi oranlarını etkileyip etkilemediğini araştırmayı amaçladık.
GEREÇ VE YÖNTEM: 2016-2019 yılları arasında kliniğimizde akut kolesistit nedeniyle ameliyat edilen hastaların (n=470) sonuçları retrospektif olarak değerlendirildi. Hastalar preoperatif ERCP öyküsü olup olmamasına göre ERCP grubu ve standart grup olarak iki gruba ayrıldı. Birincil sonuç subtotal kolesistektomi oranıydı. İkincil sonuçlar ise açığa dönüş, ameliyat sonrası komplikasyonlar, ciddi komplikasyonlar, ameliyat süresi ve hasta-nede kalış süresi idi.
BULGULAR: Standart grupta 437 hasta, ERCP grubunda ise 33 hasta tespit edildi. Standart grupta 15 ve ERCP grubunda 1 olmak üzere toplam 16 hastaya subtotal kolesistektomi yapıldığı tespit edildi. Gruplar arasında subtotal kolesistektomi oranları açısından anlamlı fark yoktu (p= 0.902). Standart grupta 4 olguda açığa geçiş ile ameliyat tamamlanırken, ERCP grubunda herhangi bir açığa geçiş görülmedi (p=0.581). Gruplar arasında komplikasyonlar, ciddi komplikasyonlar, operasyon süresi, hastanede kalış süresi ve mortalite açısından anlamlı fark saptanmadı.
TARTIŞMA: Bu çalışma, ERCP’nin akut kolesistit tanısı ile acil ameliyat edilen hastalarda artan subtotal kolesistektomi ve açığa geçiş oranı ile ilişkili olmadığını göstermiştir. Akut kolesistitte laparoskopik kolesistektomi, ERCP öyküsü olan hastalarda da güvenle uygulanabilir. Laparoskopik subtotal kolesistektomi, zorlu hastalarda güvenli bir prosedürdür ve bu gibi durumlarda tehlikeli sonuçlardan kaçınmak için Hartmann poşunu açık bırakmak tercih edilebilir.