p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 29 Issue : 10 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery Is the increased ozone dosage key factor for its anti-inflammatory effect in an experimental model of mesenteric ischemia? [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2023; 29(10): 1069-1074 | DOI: 10.14744/tjtes.2023.86086

Is the increased ozone dosage key factor for its anti-inflammatory effect in an experimental model of mesenteric ischemia?

Basak Erginel1, Fatih Yanar2, Burak Ilhan2, Seçil Yüksel1, Parvana Mikailova3, Neslihan Berker4, Erbuğ Keskin1, Feryal Gün Soysal1
1Department of Pediatric Surgery, İstanbul Medical Faculty, İstanbul-Türkiye
2Department of General Surgery, Istanbul Medical Faculty, İstanbul-Türkiye
3Department of Biochemistry, Istanbul Medical Faculty, İstanbul-Türkiye
4Department of Pathology, Istanbul Medical Faculty, İstanbul-Türkiye

BACKGROUND: Ischemia/reperfusion injury of the intestines is a severe surgical condition. This study aimed to reveal ozone therapy effects with relatively increased ozone dosage in a created ischemia/reperfusion injury model.
METHODS: In this study, 24 albino Wistar rats were examined in three groups. Rats in the control group (CG, n=8) underwent only a laparotomy. In the sham group (SG, n=8) and ozone group (OG, n=8), the superior mesenteric artery (SMA) of the rats was occluded for 1 h. After de-occluding the SMA, the abdomen was closed, physiological saline was infused intraperitoneally in the SG, and an increased ozone/oxygen mixture dose (from 0.7 mg/kg to 1 mg/kg) was infused intraperitoneally in the OG. Small intestine samples were obtained at the 24th h for histopathological examination of intestinal mucosal injury and evaluated according to the Chiu score. In addition, Malondialdehyde and Myeloperoxidase levels were evaluated for oxidant levels, whereas, Glutathione (GSH) enzyme activity was measured to evaluate the tissue antioxidant system.
RESULTS: Histopathologically, the Chiu score was the lowest in the CG. It was lower in the OG compared to the SG showing the ameliorating effect of ozone on the intestinal mucosa. Chiu score in the OG was higher compared to that in the CG, but not statisti-cally significant. A significantly higher GSH level was observed in the OG compared to the SG, proving antioxidant activity.
CONCLUSION: In this experimental model of ischemia/reperfusion in rats, treatment with an increased ozone level decreased the inflammatory process through antioxidant mechanisms and reduced intestinal mucosal damage. However, the effectiveness of ozone therapy depends on its dosages.

Keywords: Antioxidant, ischemia/reperfusion; ozone therapy.

Yüksek ozon dozu, deneysel mezenter iskemi modelinde antiinflamatuar etkisi için anahtar faktör müdür?

Basak Erginel1, Fatih Yanar2, Burak Ilhan2, Seçil Yüksel1, Parvana Mikailova3, Neslihan Berker4, Erbuğ Keskin1, Feryal Gün Soysal1
1İstanbul Tıp Fakültesi, Çocuk Cerrahisi Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2İstanbul Tıp Fakültesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
3İstanbul Tıp Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
4İstanbul Tıp Fakültesi, Patoloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye

AMAÇ: Bağırsakların iskemi/reperfüzyon yaralanması ciddi bir cerrahi durumdur. Bu çalışma, oluşturulan bir iskemi/reperfüzyon yaralanması modelinde nispeten artan ozon dozu ile ozon tedavisinin etkilerini ortaya koymayı amaçlamıştır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Bu çalışmada 24 adet albino Wistar rat üç grupta incelendi. Kontrol grubundaki sıçanlara (KG, n=8) sadece laparotomi uygu-landı. Sahte grupta (SG, n=8) ve ozon grubunda (OG, n=8) sıçanların superior mezenterik arteri (SMA) 1 saat süreyle tıkandı. SMA deoklüzyondan sonra karın kapatıldı, SG'de intraperitoneal olarak fizyolojik salin infüze edildi ve OG'de intraperitoneal olarak artan ozon/oksijen karışım dozu (0.7 mg/kg'dan 1 mg/kg'a) infüze edildi. Bağırsak mukozal hasarın histopatolojik incelemesi için 24. saatte ince bağırsak örnekleri alındı ve Chiu skoruna göre değerlendirildi. Ayrıca oksidan düzeyler için Malondialdehit (MDA) ve Miyeloperoksidaz (MPO) düzeyleri, doku antioksidan sistemini değer-lendirmek için ise Glutatyon (GSH) enzim aktivitesi ölçüldü.
BULGULAR: Histopatolojik olarak Chiu skoru KG'de en düşüktü. Ozonun bağırsak mukozası üzerindeki iyileştirici etkisini gösteren OG'de SG'ye kıyasla daha düşüktü. OG'deki Chiu skoru, KG'ye kıyasla daha yüksekti, ancak istatistiksel olarak anlamlı değildi. OG'de SG'ye kıyasla önemli ölçüde daha yüksek bir GSH seviyesi gözlendi ve bu da antioksidan aktiviteyi kanıtladı.
SONUÇ: Sıçanlarda iskemi/reperfüzyonun bu deneysel modelinde, artan ozon seviyesi ile tedavi, antioksidan mekanizmalar yoluyla inflamatuar süreci azalttı ve bağırsak mukozal hasarı azalttı. Bununla birlikte, ozon tedavisinin etkinliği dozajlarına bağlıdır.

Anahtar Kelimeler: Iskemi/reperfüzyon, ozon tedavisi, antioksidan.

Corresponding Author: Burak Ilhan, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE