p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 29 Issue : 10 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery Using e-scooters: An easy way to get home or a nightmare? An orthopedic perspective on e-scooter accidents [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2023; 29(10): 1158-1166 | DOI: 10.14744/tjtes.2023.35848

Using e-scooters: An easy way to get home or a nightmare? An orthopedic perspective on e-scooter accidents

Yiğit Kültür1, Mehmed Nuri Tütüncü2, Suat Ulutaş3
1Department of Orthopedics and Traumatology, Yeni Yuzyil University, Gaziosmanpasa Hospital, İstanbul-Türkiye
2Department of Orthopedics and Traumatology, Istanbul Medeniyet University, Goztepe Training and Research Hospital, İstanbul-Türkiye
3Department of Orthopedics and Traumatology, Taksim Training and Research Hospital, İstanbul-Türkiye

BACKGROUND: The percentage of e-scooter use quickly escalated in our community due to its convenience, low cost, and eases of use. The number of accidents causing high-energy traumas has also increased. This study aims to describe the demographic char-acteristics and fracture patterns of patients admitted to the emergency department following an e-scooter accident and to identify common, correctable factors that increased the likelihood of accidents.
METHODS: Between January 2022 and August 2022, 43 patients (20 females and 23 males) who were admitted to the emergency department after an e-scooter accident and developed extremity fractures were included. The patients were divided into 2 groups those treated surgically and conservatively. Parameters such as the time of the accident, education level of the user, alcohol use, e-scooter malfunction, and compliance with traffic rules were evaluated.
RESULTS: Accidents that led to treatment by surgery mostly occurred between 11 pm and 7 am. Surgically treated patients were mostly high school graduates. Alcohol use and recreational scooter use rates were statistically higher in the operated patients when compared to patients who were treated conservatively. The number of patients who reported a malfunction in the e-scooter was significantly lower in the operated group than in the conservative group. The rates of accidents due to non-compliance with traffic laws, driving at full speed of the e-scooter, use on the driveway, and presence of wet ground at the time of the accident were higher in the surgically treated patient group. Surgically treated patients also had a higher rate of being 1st time e-scooter users.
CONCLUSION: Although governments have introduced many regulations regarding e-scooter use, the current situation seems insufficient in solving the problem. E-scooter users should be further educated about the associated risks. Authorities should tighten their supervision of scooter rental companies and drivers. Nighttime usage conditions should be reviewed, and the use of alcohol should be controlled. The use of helmets should be mandatory. If such regulations are tightened, accident rates can be reduced or high-energy impacts from existing accidents can be avoided. The results suggest that experienced, slow, non-alcoholic, and rule-abiding drivers require less operative treatment. This article will hopefully raise awareness and improve e-scooter regulations.

Keywords: Accident, e-scooter; fracture.

E-scooter kullanımı: Eve gitmek için kolay bir yol mu yoksa bir kabus mu? E-skuter kazalarına ortopedik bakış

Yiğit Kültür1, Mehmed Nuri Tütüncü2, Suat Ulutaş3
1Yeni Yüzyıl Üniversitesi, Özel Gaziosmanpaşa Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
2İstanbul Medeniyet Üniversitesi, Göztepe Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Anabilim Dalı, İstanbul, Türkiye
3Taksim Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Ortopedi ve Travmatoloji Kliniği, İstanbul, Türkiye

AMAÇ: Kullanım kolaylığı ve düşük maliyeti nedeniyle topluluğumuzda e-skuter kullanımı hızla artmıştır. Bu durumla ilişkili olarak yüksek enerjili travmalara neden olan kazaların sayısında da artış görülmüştür. Bu çalışmanın amacı, e-skuter kazası sonrası acil servise başvuran hastaların demografik özelliklerini, kırık paternlerini tanımlamak ve kaza olasılığını artıran, sık karşılaşılan, düzeltilebilir faktörleri belirlemektir.
GEREÇ VE YÖNTEM: E-skuter kazası nedeniyle acil servise Ocak 2022 ile Ağustos 2022 tarihleri arasında başvuran ve ekstremite kırığı meydana gelen 43 hasta (20 kadın, 23 erkek) çalışmamıza dahil edildi. Hastalar cerrahi ve konservatif olarak tedavi edilenler olmak üzere 2 gruba ayrıldı. Kazanın gerçekleştiği zaman dilimi, sürücünün eğitim düzeyi, sürüş esnasındaki alkol kullanımı, e-skuter cihaz arızası, trafik kurallarına uyum gibi parametreler üzerinden değerlendirme yapıldı.
BULGULAR: Cerrahi tedavi gerektiren kazaların en sık 23.00-07.00 saatleri arasında meydana geldiği görüldü. Cerrahi tedavi uygulanan hastaların çoğunluğu lise mezunuydu. Konservatif olarak tedavi edilen hastalara göre cerrahi uygulanan hastalarda alkol kullanımı ve eğlence amaçlı scooter kullanım oranları istatistiksel olarak daha yüksekti. E-skuter’de arıza bildiren hasta sayısı opere edilen grupta konservatif olarak tedavi edilen gruba göre anlamlı olarak daha düşüktü. Cerrahi tedavi uygulanan grupta trafik kurallarına uymama, e-skuter’in son hızda kullanılması, araç yolunda kullanılması ve kaza anında ıslak zeminin bulunması nedeniyle kaza oranları daha yüksekti. Cerrahi grubun e-skuter cihazını ilk kez kullanma oranı da daha yüksekti.
SONUÇ: Yönetimler her ne kadar e-skuter kullanımına ilişkin birçok düzenleme getirmiş olsa da mevcut durum sorunların çözümünde yetersiz görünmektedir. E-skuter kullanıcıları meydana gelebilecek riskler hakkında daha fazla bilgilendirilmeli ve eğitilmelidir. Yetkililer, e-skuter kiralama şirketleri ve sürücüleri üzerindeki denetimlerini sıklaştırmalıdır. Gece kullanım koşulları gözden geçirilmeli ve cihazın alkollü kullanımı kontrol altına alınmalıdır. Kask kullanımı zorunlu olmalıdır. Bu tür düzenlemeler sıklaştırılırsa, kaza oranları azaltılabilir veya yüksek enerjili yaralanmalar önlenebilir. Sonuçlar deneyimli, yavaş, alkolsüz ve kurallara uyan sürücülerin daha az cerrahi tedavi gerektirdiğini göstermektedir. Bu makalenin farkındalığı arttıracağını ve e-skuter düzenlemelerini iyileştireceğini umuyoruz.

Anahtar Kelimeler: E-skuter, kaza; kırık.

Corresponding Author: Yiğit Kültür, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE