p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Alpha-1 protease inhibitor and antichymotrypsin levels in acute pancreatitis [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2012; 18(3): 195-199 | DOI: 10.5505/tjtes.2012.99075

Alpha-1 protease inhibitor and antichymotrypsin levels in acute pancreatitis

Tamer Karşıdağ1, Sefa Tüzün1, Ahu Sarbay Kemik2, Sevim Purisa3, Aytekin Ünlü4
1Second Surgery Clinic, Haseki Research And Education Hospital, Istanbul, Turkey
2Department Of Biochemistry, Cerrahpasa Medical Faculty, Istanbul University, Istanbul, Turkey
3Department Of Biostatistics, Istanbul Medical Faculty, Istanbul University, Istanbul, Turkey
4Division Of Health, Gendermerie General Headquarters, Ankara, Turkey

BACKGROUND
Acute pancreatitis with high mortality of severe onset is still a major problem in medicine. Early identification of the severity of the disease is critical for effective treatment. Many markers have been tried and are still being tested. The ideal marker should be able to identify the cases and distinguish between mild and severe.
METHODS
This prospective study included 34 cases (14 males, 20 females, mean age: 58 years) of acute pancreatitis and 33 cases (17 males, 16 females, mean age: 53 years) as a control group. Mild (n=29) and severe (n=5) cases were compared with respect to serum levels of amylase, C-reactive protein (CRP), alpha-1-protease inhibitor, and antichymotrypsin on admission and 24 and 48 hours (h) after admission.
RESULTS
Alpha-1 protease inhibitor and antichymotrypsin levels were significantly elevated in the first 24 h; however, CRP peaked after 48 h in the acute pancreatitis group. While CRP showed significantly higher concentrations in patients with severe pancreatitis, alpha-1-protease inhibitor and antichymotrypsin levels changed slightly, but without significance, in severe cases.
CONCLUSION
Alpha-1 protease inhibitor and antichymotrypsin are early events in acute pancreatitis, with high levels on admission. Activation of these variables declines after 24 h. These markers may have early diagnostic value in patients with acute pancreatitis. Because neither of them is good at discrimination of mild and severe cases in the disease, they should not be incorporated into routine clinical investigations.

Keywords: Alpha-1 protease inhibitor, antichymotrypsin; acute pancreatitis.

Akut pankreatitte alfa-1 proteaz inhibitorü ve antikimotripsin düzeyleri

Tamer Karşıdağ1, Sefa Tüzün1, Ahu Sarbay Kemik2, Sevim Purisa3, Aytekin Ünlü4
1S.b. Haseki Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, 2. Cerrahi Kliniği, İstanbul
2Istanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Biyokimya Anabilim Dalı, İstanbul
3İstanbul Üniversitesi, İstanbul Tıp Fakültesi, Biyoistatistik Anabilim Dalı, İstanbul
4Jandarma Genel Komutanlığı, Sağlık Komutanlığı, Ankara

AMAÇ
Şiddetli formundaki yüksek mortalite oranı ile akut pankreatit günümüzde halen tıbbın önemli bir sorunudur. Hastalığın şiddetinin erken belirlenmesi etkin tedavi için kritik öneme sahiptir. Çeşitli biyokimyasal belirteçler denenmiştir ve halen denenmektedir. İdeal belirteç olguyu tanıyabilmeli ve pankreatitin hafif ve şiddetli formlarını ayırt edebilmelidir.
GEREÇ VE YÖNTEM
Bu prospektif çalışmaya akut pankreatitli 34 olgu (14 erkek, 20 kadın, ort. yaş: 58 yaş) ve kontrol grubundaki 33 olgu (17 erkek, 16 kadın, ort. yaş: 53 yaş) dahil edildi. Hafif (n=29) ve ağır (n=5) olgular başvuru anındaki, başvurudan 24 ve 48 saat sonraki amilaz, C-reaktif protein (CRP), alfa-1 proteaz inhibitörü ve antikimotripsin düzeyleri açısından karşılaştırıldı.
BULGULAR
Akut pankreatit grubunda alfa-1 proteaz inhibitörü ve antikimotripsinin serum düzeyleri ilk 24 saatte yükseldi, buna karşın CRP 48 saat sonra pik değere ulaştı. CRP şiddetli pankreatitli hastalarda anlamlı derecede yüksek konsantrasyonlar gösterirken, alfa-1 proteaz inhibitörü ve antikimotripsin düzeylerindeki hafif değişimler anlamlı değildi.
SONUÇ
Başvuru anında yüksek düzeyleri ile alfa-1 proteaz inhibitörü ve antikimotripsin akut pankreatitte erken sonuçlar verir. Bu değişkenlerin aktivasyonları 24 saat sonra düşer. Bu belirteçlerin akut pankreatitli hastalarda erken tanı değeri olabilir. Her ikisi de bu hastalığın hafif ve şiddetli olgularını ayırmada iyi olmadığından, rutin klinik kullanıma dahil edilmemelidir.

Anahtar Kelimeler: Alfa-1 proteaz inhibitor, antikimotripsin; akut pankreatit.

Tamer Karşıdağ, Sefa Tüzün, Ahu Sarbay Kemik, Sevim Purisa, Aytekin Ünlü. Alpha-1 protease inhibitor and antichymotrypsin levels in acute pancreatitis. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2012; 18(3): 195-199

Corresponding Author: Tamer Karşıdağ, Türkiye
Manuscript Language: English