p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945

Quick Search




SCImago Journal & Country Rank
Unusual hand frostbite caused by refrigerant liquids and gases [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2010; 16(5): 433-438

Unusual hand frostbite caused by refrigerant liquids and gases

Celalettin Sever1, Yalcin Kulahci1, Ali Acar2, Ercan Karabacak3
1Department Of Plastic And Reconstructive Surgery And Burn Unit, Gülhane Military Medical Academy And Medical Faculty, Haydarpasa Training Hospital, Istanbul, Turkey
2Department Of Infectious Diseases And Clinical Microbiology. Gülhane Military Medical Academy And Medical Faculty, Haydarpasa Training Hospital, Istanbul, Turkey
3Department Of Dermatolgy. Gülhane Military Medical Academy And Medical Faculty, Haydarpasa Training Hospital, Istanbul, Turkey

BACKGROUND
The refrigerant liquids and gases used widely in industry, farming and medicine for their cooling properties may cause severe frostbite. Despite their widespread use, only a few reports on frostbite of the hand involving these liquids and gases have been published. In this study, the circumstances accompanying these injuries, several adjunctive therapies and preventive measures are discussed.
METHODS
A retrospective analysis of hand frostbite injuries was conducted between June 2005 to June 2009 in a burn care center in Istanbul, Turkey. Seventeen patients (13 men, 4 women) were treated for hand frostbite injuries due to contact with refrigerant liquids and gases.
RESULTS
There was a preponderance of male patients (76.5%). Ages ranged from 22 to 52 years (mean age, 30.82 years). Eleven patients were treated conservatively. The hospital stay for treatment of their burns ranged from 16 to 52 days, with a mean stay of 30 days.
CONCLUSION
Frostbite injuries of the hand are uncommon and their etiologies vary. Thus, the low incidence of these injuries and limited experience in handling rare cases of this nature may lead to misjudgments in treatment that can have grave consequences. Decreasing the exposure time is an important first step in the treatment approach. After exposure to gas, quick delivery of the patient to a burn center is essential.

Keywords: Cryogenic burns, cold injury; frostbite; hand burns; liquid nitrogen; refrigerant.

Soğutucu gaz ve sıvıların neden olduğu lokalize el donukları

Celalettin Sever1, Yalcin Kulahci1, Ali Acar2, Ercan Karabacak3
1Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Plastik Ve Rekonstrüktif Cerrahi Ve Yanık Kliniği, İstanbul.
2Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Enfeksiyon Hastalıkları Ve Klinik Mikrobiyoloji Kliniği
3Gülhane Askeri Tıp Akademisi, Haydarpaşa Eğitim Hastanesi, Dermatoloji Kliniği, İstanbul

AMAÇ
Endüstri, tarım ve tıp alanında yaygın olarak kullanılan soğutucu sıvılar ve gazlar soğutma özellikleri nedeniyle elde şiddetli lokalize donuklara neden olabilir. Bu sıvı ve gazların yaygın olarak kullanımına rağmen, lokalize el donuklarını bildiren sadece birkaç olgu yayınlanmıştır. Bu çalışmada, el donuklarının tedavisi ve alınacak önlemler tartışıldı.
GEREÇ VE YÖNTEM
Bu geriye dönük çalışmada, Haziran 2005 ve Haziran 2009 tarihleri arasında İstanbul’daki yanık merkezine başvuran, soğutucu gaz ve sıvılara temas nedeniyle elde lokalize donuğu olan 17 hasta (13 erkek, 4 kadın) değerlendirildi.
BULGULAR
Çalışmaya dahil edilen hastaların %76,47’si erkekti. Hastaların ortalama yaşı 30,82 (dağılım, 22-52 yaş) olarak hesaplandı. Toplam 17 hastanın 11’i konservatif olarak tedavi edildi. Hastaların hastanede kalış süresi ortalama olarak 30 gün (dağılım, 16-52 gün) olarak hesaplandı.
SONUÇ
Elin lokalize donukları nadir olup, bu yaralanmaların etyolojisi çeşitlidir. Bu nedenle tedavi yaklaşımında bazı karmaşalar yaşanmaktadır. Tedavide, ilk yaklaşım maruz kalınan soğutucu gaz ve sıvıdan hastanın bir an önce uzaklaştırılması ve en yakın yanık merkezine hastanın nakledilmesidir.

Anahtar Kelimeler: Kriyojenik yanıklar, soğuk yaralanması; soğuk ısırığı; el yanıkları; sıvı nitrojen; dondurucu.

Celalettin Sever, Yalcin Kulahci, Ali Acar, Ercan Karabacak. Unusual hand frostbite caused by refrigerant liquids and gases. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2010; 16(5): 433-438

Corresponding Author: Celalettin Sever, Türkiye
Manuscript Language: English