p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945

Quick Search




SCImago Journal & Country Rank
An unusual cause of cold injury: liquified petroleum gas leakage [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2011; 17(6): 561-562 | DOI: 10.5505/tjtes.2011.79836

An unusual cause of cold injury: liquified petroleum gas leakage

Nevra Seyhan, Mustafa Keskin, Zekeriya Tosun, Nedim Savacı
Selcuk University Meram Medical School Department of Plastic and Reconstructive Surgery

Liquefied petroleum gas (LPG) is an odorless and colorless gas that is a mixture of hydrocarbons (propane and butane). It is now more commonly preferred among drivers as an autogas throughout the world because it is cheaper than petrol or diesel and produces the same amount of energy. Because of its rapid vaporization and consequent lowering of temperature, it may cause severe cold injuries. A 33-year-old male who suffered from hand burn due to LPG is presented in this article. In LPG-converted cars, if the conversion has not been done properly, LPG may leak. Thus, the public must be informed of this potential danger while undertaking repairs of their vehicles.

Keywords: Autogas, burn; cold injury; LPG.

Nadir bir donma yaralanması nedeni: Sıvılaştırılmış petrol gazı sızıntısı

Nevra Seyhan, Mustafa Keskin, Zekeriya Tosun, Nedim Savacı
Selçuk Üniversitesi Meram Tıp Fakültesi Plastik Rekonstrüktif Estetik Cerrahi A.d Konya

Sıvılaştırılmış petrol gazı (SPG) renksiz ve kokusuz bir gaz olup propan ve bütan hidrokarbonlarının bir karışımıdır. Petrol ve dizelden daha ucuz olduğu ve aynı enerjiyi sağladığı için tüm dünyada yaygın olarak tercih edilmektedir. Hızlı buharlaşabilme ve buna bağlı ısıyı düşürebilme özelliğinden dolayı şiddetli donuk yaralanmalarına neden olabilir. Bu yazıda, SPG dönüşümlü arabasını onarmaya çalışırken ellerinde donuk yanığı meydana gelen 33 yaşında erkek hasta sunuldu. SPG’li araçlarda dönüşüm standartlara uygun yapılmadığı takdirde gaz sızıntısı olabilir ve donma yaralanmalarına yol açabilir. Bu potansiyel tehlikeye karşı LPG’li araçların tamiri sırasında oldukça dikkatli olunmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Gaz, yanık; donma yaralanması; LPG.

Nevra Seyhan, Mustafa Keskin, Zekeriya Tosun, Nedim Savacı. An unusual cause of cold injury: liquified petroleum gas leakage. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2011; 17(6): 561-562

Corresponding Author: Nevra Seyhan, Türkiye
Manuscript Language: English