p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Treatment of acute and closed Achilles tendon ruptures by minimally invasive tenocutaneous suturing [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2012; 18(5): 405-410 | DOI: 10.5505/tjtes.2012.59376

Treatment of acute and closed Achilles tendon ruptures by minimally invasive tenocutaneous suturing

Wenge Ding, Weihong Yan, Yaping Zhu, Zhiwei Liu
Department Of Orthopaedic Surgery, Third Affiliated Hospital Of Suzhou University,china

BACKGROUND
Achilles tendon rupture is a common injury, and its complications can impair function. Numerous operations have been described for reconstructing the ruptured tendon, but these methods can compromise microcirculation in the tendon and can seriously impair its healing. Suturing with a minimally invasive tenocutaneous technique soon after the rupture and systematic functional exercise can greatly reduce the possibility of complications.
METHODS
Between June 1996 and February 2009, we treated 88 patients (54 males; age range, 21-66 years) with this method.
RESULTS
After follow-up ranging from 1-7 years, the mean American Orthopedic Foot and Ankle Society ankle-hind foot score was 95 (range, 90-98), and the maximum length of postoperative scarring was 3 cm. One patient re-ruptured his Achilles tendon one year after surgery in an accident, but after 10 months, the repaired tendon was still intact. In another patient, the nervus suralis was damaged during surgery by piercing the tension suture at the near end, causing postoperative numbness and swelling. The tension suture was quickly removed, and the patient recovered well with conservative treatment. No large irregular scars, such as those sustained during immobilization, were present over the Achilles tendon.
CONCLUSION
Minimally invasive percutaneous suturing can restore the original length and continuity of the Achilles tendon, is minimally invasive, and has fewer postoperative complications than other methods.

Keywords: Ankle, injury; surgery; trauma.

Minimal invaziv tenokutanöz dikişle akut ve kapalı Aşil tendonu yırtığının tedavisi

Wenge Ding, Weihong Yan, Yaping Zhu, Zhiwei Liu
Suzhou Üniversitesi 3. Hastanesi, Ortopedi Ve Travmatoloji Kliniği, Çin Hak Cumhuriyeti

AMAÇ
Aşil tendonu yırtığı sık rastlanan bir yaralanmadır, komplikasyonları işlevini bozabilir. Yırtılmış tendonun rekonstrüksiyonu için sayısız operasyon tanımlanmış olmasına rağmen bu yöntemler tendonda mikrosirkülasyonu riske atabildiği gibi tendonun iyileşmesini ciddi derecede bozabilir. Yırtıktan hemen sonra minimal invaziv tenokutanöz teknikle dikiş atma ve sistemik fonksiyonel egzersiz, komplikasyon riskini büyük ölçüde azaltabilir.
GEREÇ VE YÖNTEM
Haziran 1996 ile Şubat 2009 arasında bu yöntemle 21-66 yaş arası 88 (54 erkek) hasta tedavi edildi.
BULGULAR
Bir ile 7 yıl arası izlemden sonra ortalama (Amerikan Ortopedik Ayak ve Ayak Bileği Derneği (American Orthopedic Foot and Ankle Society) ayak bileği ayak arkası skoru 95 (90-98 arası) ve ameliyat sonrası skarın maksimal uzunluğu 3 cm idi. Bir hasta, cerrahiden 1 yıl sonra bir kazada Aşil tendonunu yeniden yırtmıştı. Ancak 10 ay sonra onarılmış tendon hâlâ sağlamdı. Başka bir hastada uca doğru atılan gerim dikişinin delip geçmesine bağlı olarak nervus suralis zedelendi, ameliyat sonrası his kaybı ve ödeme neden oldu. Bu dikiş hemen çıkartıldı ve hasta konservatif tedaviyle iyileşti. Aşil tendonu üzerinde uzun süre hareketsiz kalanlarda olduğu gibi düzensiz büyük skarlar yoktu.
SONUÇ
Minimal invaziv perkütanöz dikiş Aşil tendonunun orijinal uzunluk ve bütünlüğünü sağlayabildiği gibi diğer yöntemlere göre ameliyat sonrası komplikasyonları daha az olan minimal invaziv bir yöntemdir.

Anahtar Kelimeler: Ayak bileği, yaralanma; cerrahi; travma.

Wenge Ding, Weihong Yan, Yaping Zhu, Zhiwei Liu. Treatment of acute and closed Achilles tendon ruptures by minimally invasive tenocutaneous suturing. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2012; 18(5): 405-410

Corresponding Author: Weihong Yan, China
Manuscript Language: English