p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Factors affecting mortality in acute mesenteric obstruction [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2009; 15(3): 217-221

Factors affecting mortality in acute mesenteric obstruction

Ali Aktekin, Seyfi Emir, Abdullah Sağlam
Haydarpasanumune Teaching And Training Hospital, 4. General Surgery Department, Istanbul

BACKGROUND
Acute mesenteric obstruction (AMO) is usually fatal. This study was designed to demonstrate the demographic characteristics and prognostic factors of affected patients.
METHODS
The patients admitted to our emergency department and diagnosed as having AMO between January 2000 and December 2004 were investigated retrospectively. Their demographic characteristics, laboratory results, per-operative findings and mortality were investigated retrospectively.
RESULTS
Thirty patients (18 males, 12 females; mean age: 67 [26-92]) were evaluated. 43.3% of patients survived. Surviving patients had statistically significantly lower alanine aminotransferase (ALT) but also higher pH and creatinine levels (p=0.0027, 0.0004, 0.02). Colonic involvement also increased mortality (p<0.001). Papaverine infusion, embolectomy and second-look operations had no effect on outcome.
CONCLUSION
Preoperatively increased liver enzymes, acidosis, and colonic involvement indicated poor prognosis. Papaverine infusion, embolectomy and second-look operations showed no advantages with respect to survival.

Keywords: Acute mesenteric obstruction.

Akut mezenterik tıkanmada mortaliteyi etkileyen faktörler

Ali Aktekin, Seyfi Emir, Abdullah Sağlam
Haydarpaşa Numune Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, 4. Genel Cerrahi Servisi, İstanbul

AMAÇ
Akut mezenter tıkanıklığı (AMT), çoğunlukla ölümle sonuçlanan bir hastalıktır. Bu çalışma, AMT olan hastaların demografik özeliklerini belirlemek ve bu hastalardaki prognostik faktörleri ortaya koymak için planlandı.
GEREÇ VE YÖNTEM
Ocak 2000 ile Aralık 2004 tarihleri arasında acil servisimizde AMT ile başvuran hastaların demografik özellikleri, laboratuvar bulguları, ameliyat bulguları ve mortalite geriye dönük olarak incelendi.
BULGULAR
Otuz hasta (18 erkek, 12 kadın; ort. yaş 67; dağılım 26-92) incelendi. Yaşayan hastaların oranı %43,3 olarak bulundu. Yaşayan hastalarda ALT, yüksek pH ve kreatinin istatistiksel olarak daha düşük olduğu saptandı (sırasıyla, p=0,0027, 0,0004, 0,02). Kolonun etkilendiği durumlarda mortalitenin istatistiksel olarak yüksek olduğu bulundu (p<0,001). Papaverin infüzyonu, embolektomi ve ikincil bakışların yaşam süresine etkili olmadığı görüldü.
SONUÇ
Ameliyat öncesi karaciğer enzimlerinin yüksek olması, asidoz varlığı ve kolonun etkilenmiş olması kötü prognozu gösterir. Papaverin infüzyonu, embolektomi ve ikincil bakışlar mortalite oranını değiştirmez.

Anahtar Kelimeler: Akut mezenter tıkanıklığı.

Ali Aktekin, Seyfi Emir, Abdullah Sağlam. Factors affecting mortality in acute mesenteric obstruction. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2009; 15(3): 217-221

Corresponding Author: Ali Aktekin, Türkiye
Manuscript Language: Turkish