p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945

Quick Search




SCImago Journal & Country Rank
Analysis of motorcycle accident victims presented to the emergency department [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2009; 15(4): 390-395

Analysis of motorcycle accident victims presented to the emergency department

Faruk Güngör, Cem Oktay, Zafer Topaktaş, Mehmet Akçimen
Department Of Emergency Medicine, Akdeniz University, Antalya, Turkey

BACKGROUND
Motorcycle accidents are one of the major causes of traumatic injuries and deaths. The purpose of this study was to analyze the features of the victims presenting with motorcycle-related injuries.
METHODS
This study was conducted prospectively from July 1 to September 30, 2005 at the Emergency Department (ED) of Akdeniz University Hospital.
RESULTS
During the study period, 142 patients presented to the ED with motorcycle-related injuries. Sixteen patients were excluded from the analysis because their forms were incomplete and four were still under treatment in the hospital. Of the 122 injured, 72 (59.0%) were discharged and 40 (32.8%) were admitted. Only 11 patients declared use of a helmet. Median length of stay in the hospital was five days.
CONCLUSION
Motorcycle accidents result in more serious injuries than motor vehicle accidents due to the limited safety precautions and the difference in injury mechanism. The frequency of accidents, higher admission rates, longer periods of admissions, and higher total hospital costs highlight motorcycle accidents as a major public health issue and an economical burden. To prevent accidents, compliance with the legal requirements should be regularly audited. Studies should be done to increase motorcycle safety precautions, and education programs should be organized for motorcyclists. The effects of these interventions should be analyzed.

Keywords: Motorcycles, health care costs; traffic accidents; injury prevention.

Acil servise başvuran motosiklet kazası olgularının özellikleri

Faruk Güngör, Cem Oktay, Zafer Topaktaş, Mehmet Akçimen
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi, Acil Tıp Anabilim Dalı, Antalya

AMAÇ
Motosiklet kazaları travmalara bağlı mortalite ve morbiditenin önemli bir nedenidir. Bu çalışmanın amacı, motosiklet ile ilişkili herhangi bir kaza nedeni ile acil servise başvuran hastaların özelliklerinin değerlendirilmesidir.
GEREÇ VE YÖNTEM
Akdeniz Üniversitesi Hastanesi Acil Servisi’nde 01 Temmuz 2005 ile 30 Eylül 2005 tarihleri arasında hastaların verileri ileriye dönük olarak kaydedildi.
BULGULAR
Acil servise motosiklet kazası nedeni ile 142 hastanın başvurduğu saptandı. Hastaların 16’sının dosyasına ulaşılamadığı ve 4’ü halen hastanede yattığı için değerlendirmeye alınmadı. Kalan 122 yaralanma olgusunun 72’si (%59) taburcu olurken 40’ı (%32,8) hastaneye yatırıldı, 7’si (%5,7) yatış amacı ile sevk edilirken, 3’ünün (%2,5) tedaviyi kabul etmediği saptandı. Sadece 11 yaralının kaza sırasında kask taktığı öğrenildi. Ortanca yatış süresi 5 gün (en az 1, en çok 43 gün) olarak bulundu.
SONUÇ
Motosiklet kazaları güvenlik önlemlerinin kısıtlılığı ve travma mekanizmasının farklılığı nedeni ile araç içi kazalara göre daha ciddi yaralanmalara neden olmaktadır. Kazaların sıklığı, yüksek yatış oranları, hastanede kalış süresinin uzunluğu ve yüksek tıbbi harcamalar motosiklet kazalarının halk sağlığı ve ekonomik açıdan önemli bir sorun olduğunu göstermektedir. Kazaların önlenmesi amacı ile motosiklet sürücülerinin mevcut yasal düzenlemelere uyumunun denetlenmesi yanında, güvenlik önlemlerinin artırılması ve sürücülerin bilinçlendirilmesi için çalışmalar yapılmalıdır. Bu çalışmaların kaza ve yaralanmaları önleme üzerindeki etkileri yeniden değerlendirilmelidir.

Anahtar Kelimeler: Motosikletler, sağlık bakım maliyetleri; trafik kazaları; yaralanmalardan korunma.

Faruk Güngör, Cem Oktay, Zafer Topaktaş, Mehmet Akçimen. Analysis of motorcycle accident victims presented to the emergency department. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2009; 15(4): 390-395

Corresponding Author: Faruk Güngör, Türkiye
Manuscript Language: Turkish