p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
RESULTS OF SURGICAL TREATMENT IN PATELLAR FRACTURES [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2001; 7(1): 56-59

RESULTS OF SURGICAL TREATMENT IN PATELLAR FRACTURES

Hakan Özdemir1, Merter Özenci1, Kürşat Dabak1, Ahmet Turan Aydın1
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ad

Twenty patients were treated surgically between March 1996 and March 2000. The mean age was 39.5 (18-68) and whom 13 were male and 7 were female. Surgical treatment methods as follows; modified tension band wiring in 10 of the patients with transverse fractures, mini cancellous screw and lag-screw fixation in 7 with vertical fractures and in 2 with distal pol fractures, combination of K wire and circumferential cerclage wire fixation in 5 with comminuted fractures. The average follow-up time was 24 months (6-54 months) and findings were evaluated radiologically and according to scale of Levack. Results were rated as good in 55%, moderate in 35% and poor in 10% of the patients. It was found that modified tension band wiring technique gave the best results. We concluded that majority of the trauma, type of the fracture, surgical technique and post operative rehabilitation were affected the results of patellar fractures treated surgically. In addition to this, patellectomy may be performed in severely comminuted fractures where no major fragments containing of articular surface of the patella exist.

Keywords: FRACTURE OF THE PATELLA, SURGICAL TREATMENT

PATELLA KIRIKLARINDA CERRAHİ TEDAVİ SONUÇLARI

Hakan Özdemir1, Merter Özenci1, Kürşat Dabak1, Ahmet Turan Aydın1
Akdeniz Üniversitesi Tıp Fakültesi Ortopedi ve Travmatoloji Ad

Çalışma; Mart 1996 Mart 2000 tarihleri arasında cerrahi tedavi uygulanan 20 hasta ile yapıldı. Hastaların 13'ü erkek, 7'si kadın ve yaş ortalaması 39.5 idi. Transvers kırığı olan 10 hastaya modifiye tension band, vertikal kırığı olan 3 hasta ile distal pol kırığı olan 2 hastaya lag screw veya mini spongioz vida ile fiksasyon, parçalı kırığı olan 5 hastaya ise K teli + periferik sirküler serklaj ile tespit uygulandı. Ortalama 24 ay süreyle takip edilen hastalar radyolojik bulgulara ve Levack tarafından tanımlanan kriterlere göre değerlendirildiler. Vakaların %55'inde iyi, %35'inde orta ve %10'unda kötü sonuç elde edildi. En iyi sonuçlar modifiye tensiyon band yöntemi ile tedavi edilen transvers kırıklarda elde edilirken, en kötü sonuçlar, periferik sirküler serklaj uygulanarak patellanın korunmaya çalışıldığı parçalı kırıklarda elde edildi. Çalışmanın sonucunda, cerrahi olarak tedavi edilen patella kırıklarında; kırığı oluşturan travmanın şiddeti, kırık tipi, uygulanan cerrahi teknik ve ameliyat sonrası rehabilitasyonun sonuç üzerinde önemli etkileri olduğu saptandı. Ayrıca, patella eklem yüzü bütünlüğünün korunamadığı çok parçalı kırıklarda patellektominin ciddi bir tedavi seçeneği olarak düşünülmesinin uygun olacağı sonucuna varıldı.

Anahtar Kelimeler: PATELLA KIRIĞI, CERRAHİ TEDAVİ

Hakan Özdemir, Merter Özenci, Kürşat Dabak, Ahmet Turan Aydın. RESULTS OF SURGICAL TREATMENT IN PATELLAR FRACTURES. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2001; 7(1): 56-59
Manuscript Language: Turkish