p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 15 Issue : 5 Year : 2024

Quick Search




SCImago Journal & Country Rank
Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery - Ulus Travma Acil Cerrahi Derg: 15 (5)
Volume: 15  Issue: 5 - September 2009
REVIEW
1.Historical development and current status of emergency nursing in Turkey
Deniz Şelimen, Aysel Gürkan
PMID: 19779979  Pages 413 - 415
Acil servislerde verilen sağlık hizmetinin ve özellikle de acil bakım hemşireliğinin önemi gün geçtikçe artmakta, bu birimlerde hizmet veren hemşirelerin diğer hemşirelerden daha farklı özelliklere sahip olmaları ve mutlaka özel eğitimden geçmeleri gerekmektedir. Türkiye’deki mevcut duruma baktığımız zaman, acil hemşireliği konusunda olumlu gelişmeler bulunmakla birlikte, bu alanda standartların geliştirilerek görev tanımlarının yapılmasına gereksinim vardır.
As the demand for high quality Accident and Emergency Departments and nursing staff increases throughout Turkey, the need for more specialized emergency nurse training has also increased. Although there have been a number of positive developments regarding emergency nursing standards, the general quality of emergency nurse training needs to be improved and job definitions amended to better reflect the specialist duties of emergency nurses.

EXPERIMENTAL STUDY
2.Effects of melatonin and phospholipid on adhesion formation and correlation with vascular endothelial growth factor expression in rats
Yucel Aritas, Alper Akcan, Ali Riza Erdogan, Hulya Akgun, Recep Saraymen, Hizir Akyildiz
PMID: 19779980  Pages 416 - 422
AMAÇ
Deneysel adezyon formasyonu oluşturulan sıçanlarda, melatonin ve fosfolipidin adezyon gelişimine etkilerinin vasküler endotelyal büyüme faktörü (VEGF) ekspresyonu ile ilişkisi araştırıldı.
GEREÇ VE YÖNTEM
Çalışmada 60 adet Wistar-Albino cinsi sıçan, rastgele 15’erlik sham, kontrol ve iki adet çalışma gruplarına ayrıldı. Sham grubuna sadece laparotomi yapıldı. Kontrol grubu ve çalışma gruplarında sağ alt kadranda pariyetal peritonda abrazyon yapıldı, çekum, ileum ve uterusun sağ boynuzunda serozal defekt oluşturuldu; kontrol grubunda periton boşluğuna Ringer laktat verildi. Çalışma gruplarından birine melatonin, diğerine fosfolipid süspansiyonu verildi. Bütün gruplarda 15 gün sonra relaparotomi yapılarak, adezyon gelişimi değerlendirilip skorlama yapıldı.
BULGULAR
Kontrol grubuna göre sham, melatonin ve fosfolipid gruplarında adezyon gelişimi belirgin olarak düşüktü (p<0,05). Kontrol grubunda yapışıklık olan alanlarda VEGF boyaması diğer gruplara göre anlamlı derecede yüksekti (p<0,05). Melatonin ve fosfolipid grubunda VEGF boyaması ile normal alanlardaki VEGF boyaması arasında anlamlı fark yoktu (p>0,05).
SONUÇ
Deneysel adezyon modeli oluşturulan sıçanlarda melatonin ve fosfolipid adezyon gelişimini azaltmaktadır. Gelişen adezyonun şiddeti ile VEGF ekspresyonu arasında paralellik vardı. Şiddetli adezyon gelişen alanlarda VEGF ekspresyonu artmıştı.
BACKGROUND
The aim of this experimental study was to investigate the effects of melatonin and phospholipid on adhesion formation and the correlation with vascular endothelial growth factor (VEGF) expression in rats.
METHODS
Sixty Wistar-Albino rats were divided into four groups as sham, control and two study groups, each including 15 rats. In the sham group, laparotomy was the only procedure. Left lower parietal peritoneum was abraded after laparotomy and serosal defects formed on the cecum, ileum and right uterine horn in the study and control groups. Ringer lactate was then applied to the control group, while melatonin and phospholipid suspension were applied separately in the two study groups. Relaparotomy was performed in all groups on the 15th day to score and evaluate the adhesion formation.
RESULTS
Adhesion formation was significantly lower in the sham, melatonin and phospholipid groups than in the control group (p<0.05). VEGF staining was significantly higher in the control group with adhesion areas compared to the other groups (p<0.05). When VEGF staining was compared, there was no significant difference between VEGF- stained and normal areas in the melatonin and phospholipid groups.
CONCLUSION
Melatonin and phospholipid decreased the adhesion formation in an experimental adhesion model in rats. There is a correlation between adhesion severity and VEGF expression.

3.The renal effect of replacement fluids in controlled severe hemorrhagic shock: an experimental study
Tayfun Adanır, Murat Aksun, Mustafa Cirit, Funda Alkan Taşlı, Osman Şahin, Mert Kestelli, Tuba Aydın Kantaroğlu, Mehmet Köseoğlu, Atilla Şencan, Nagihan Karahan
PMID: 19779981  Pages 423 - 432
AMAÇ
Bu deneysel araştırmada, hemorajik şokta Ringer laktat (RL), %6’lık hidroksietil nişasta (130/0,4-HES) ve RL-HES kombinasyonu ile resüsitasyonun böbrekler üzerine etkileri araştırıldı.
GEREÇ VE YÖNTEM
Çalışmada ağırlıkları 2198-3435 g olan 24 adet erkek Yeni Zelanda beyaz tavşanı rastgele dört gruba ayrıldı. Hemorajik şok, ortalama arter basıncı 30 mmHg ve kan laktatı >4 mM/L olacak şekilde oluşturuldu. Grup 1’de sıvı replasmanı uygulanmaz iken, Grup 2’de RL, Grup 3’te HES ve Grup 4’te de RL+HES ile sıvı replasmanı ile şok düzeltildi.
BULGULAR
Bütün gruplarda, serum kreatinin ve kan üre azotu düzeyleri hemorajik şoktan ve sıvı resüsitasyonundan sonra normal sınırlarda kaldı. Laktat dehidrogenaz ve a-1 mikroglobulin düzeyleri şoktan ve sıvı resüsitasyonundan sonra anlamlı olarak arttı (p<0,05). Ancak, gruplar arasında bir fark yoktu (p>0,05). Sistatin-C düzeyleri şoktan sonra artmasına karşın (p<0,05) sıvı replasmanı ile normal değerlere geri geldi. IL-6 ve TNF-a düzeyleri şoktan sonra bütün deneklerde arttı (p<0,05). Ancak, sıvı replasmanından sonra gruplar arasında bir fark gözlenmedi (p>0,05). Böbreklerin histopatolojik incelemelerinde gruplar arasında bir fark bulunmadı (p>0,05).
SONUÇ
%6’lık HES (130/0,4), gerek tek başına gerekse RL ile beraber hemorajik şokun tedavisinde kullanıldığında tavşan böbrekleri üzerine zararlı bir etkisi olmadı.
BACKGROUND
This experimental study examined the effects of resuscitation with Ringer’s lactate (RL), 6% hydroxyethyl starch (130/0.4-HES), and the combination of RL and HES on renal function in hemorrhagic shock (HS).
METHODS
Twenty-four male New Zealand white rabbits weighing 2198-3435 g were divided at random into four groups. HS was constituted by maintaining the mean arterial blood pressure at 30 mmHg and blood lactate at >4 mM/L. Subsequently, Group 1 (control) was not resuscitated, while the study rabbits’ resuscitation was initiated with RL (Group 2), HES (Group 3), or the combination of RL and HES (Group 4).
RESULTS
In all groups, the serum creatinine and blood urea nitrogen (BUN) levels were observed to be within normal limits, while the lactate dehydrogenase and α-1 microglobulin levels statistically significantly increased when time points were compared with beginning values (p<0.05). Furthermore, cystatin-C levels were observed to be increased after the HS (p<0.05), but returned to the normal level after resuscitation in all the study groups. Interleukin (IL)-6 and tumor necrosis factor (TNF)-α levels were increased in all the rabbits after HS (p<0.05), and there were no significant differences among the study groups after resuscitation (p>0.05). There were no differences in the histological imaging between the groups (p>0.05).
CONCLUSION
The 6% HES (130/0.4) did not have any harmful effects on the kidney when it was used alone or in combination with crystalloid for resuscitation of HS in rabbits.

4.Comparison of ePTFE graft repair with primary suturing in an experimental duodenal perforation model in rats
Savaş Yakan, Mehmet Yıldırım, Funda Taşlı, Aytaç Sayın, Hakan Postacı
PMID: 19779982  Pages 433 - 439
AMAÇ
Bu deneysel çalışmada, duedenum birinci kısımda oluşturulan peptik ülser perforasyonu tedavisinde “expanded polytetrafluoroethylene” (ePTFE) greft ile primer dikiş yöntemleri makroskopik ve mikroskopik olarak karşılaştırıldı.
GEREÇ VE YÖNTEM
Wistar Albino sıçanlar rastgele her grupta 12’şer tane olacak şekilde iki gruba ayrıldı. Tüm deneklerde duedenum birinci kısım ön yüzünde 3 mm çapında, tüm duedenum çapının %50’sini geçmeyecek şekilde duodenal perforasyon oluşturuldu. Makroskopik olarak batın içi kaçak, peritonit varlığı ve karın içi adezyonlar değerlendirildi. Adezyonun şiddetini değerlendirmek için adezyon şiddeti skorlama sistemi kullanıldı. Histolojik preparat skorlama ölçütleri mikroskopik değerlendirme için kullanıldı.
BULGULAR
Her iki grubun adezyon şiddeti skorlamasının istatistiksel analizinde anlamlı fark saptanmadı. Ancak, gruplar bir bütün olarak değerlendirildiğinde adezyon siddeti skorlaması anlamlıydı (p=0,045). Mikroskopik değerlendirmenin istatistiksel analizinde “none to minimal cell accumulation, thin immatür granulation, moderately thick granulation” olarak sınıflandırılan gruplarda primer dikiş ve ePTFE arasında anlamlı fark bulunmadı (p=0,089, p=0,178, p=0,755). Ancak, “thick vascular granulation” olarak sınıflandırılan grupta anlamlı fark bulundu (p=0,005).
SONUÇ
ePTFE greft uygulanması kolay, güvenilir ve sonuçları primer dikişe benzer bir tekniktir. Ancak, bizim çalışmamızdaki sonuçların daha büyük deneysel serilerde ve insan çalışmalarıyla desteklenmesi gerekmektedir.
BACKGROUND
In this experimental study, we treated peptic ulcer perforation in the first portion of the duodenum using an ePTFE (expanded polytetrafluoroethylene) soft tissue graft and compared results with primary suturing.
METHODS
Wistar Albino rats were randomized into two groups. A duodenal defect of 3 mm was created in the first portion of the duodenum in all 24 rats. Macroscopic evaluation was done to determine presence of intraabdominal leakage, peritonitis, intraabdominal adhesions, and the level of adhesion, if present. The adhesion severity scoring system was used to score severity of adhesions. Histology section score criteria were used for scoring in microscopic evaluation.
RESULTS
There was no statistically significant difference between the two groups in the adhesion severity scoring according to grades. However, when overall scoring was considered, a statistically significant difference was determined between the two groups (p=0.045). According to microscopic examination, there was no statistically significant difference between the two groups when classified into none to minimal cell accumulation, thin immature granulations and moderately thick granulation (p=0.089, p=0.178, p=0.755); however, there was a statistically significant difference between the two groups in the thick vascular granulation class (p=0.005).
CONCLUSION
Use of the ePTFE graft method is easy, and results are comparable to those achieved with primary suturing. However, our results need further confirmation with larger series in animals and also with human studies.

ORIGINAL ARTICLE
5.The use of infection probability score and sequential organ failure assessment scoring systems in predicting mechanical ventilation requirement and duration
Azim Honarmand, Mohammadreza Safavi, Daruosh Moradi
PMID: 19779983  Pages 440 - 447
AMAÇ
Cerrahi yoğun bakım ünitesindeki (YBÜ) mekanik ventilasyon gereksinimi (MVN) ve süresinin (DMV) öngörülmesinde iki farklı skorlama sisteminin etkinliği incelendi.
GEREÇ VE YÖNTEM
Bu prospektif gözlemsel çalışmaya, 24 saatten daha uzun süreyle YBÜ’de yatırılan ve kabul edilme sırasında ve taburcu edilene veya ölene kadar her 48 saatte bir ardışık organ yetersizliği değerlendirme (SOFA) skoru ve enfeksiyon olasılığı skoru (IPS) hesaplanan ardışık 144 hasta dahil edildi. Her iki skorlama sisteminin duyarlılığı ve özgüllüğü, ki-kare yöntemi ile ölçüldü. Youden indeksi ve alıcı çalışma karakteristiği (ROC) eğrisi altındaki alan da elde edildi.
BULGULAR
MVN’nin öngörülmesi ile ilgili olarak, sırasıyla hastaneye yatırılma günü (0) ile 2. ve 4. günlerde en iyi kesilme noktaları SOFA için 2,5, 3,5, 2,5 ve IPS için de 10,5, 10,5, 9,5 oldu. MVN’nin öngörülmesi ile ilgili olarak, SOFA, ROC eğrisi altındaki alan ve Youden indeksinde 0., 2. ve 4. günlerde IPS’ninkilere göre anlamlı şekilde daha iyi sonuçlar verdi (p<0,05). İki skorlama sisteminin hiçbiri, MV altında üç günden daha uzun süreli respiratuvar desteğin öngörülmesi konusunda iyi bir ayırım sağlayamadı.
SONUÇ
MVN’nin öngörülmesi ile ilgili olarak, SOFA skorlama sistemi, 0., 2. ve 4. günlerde IPS’den daha iyi doğruluğa sahiptir.
BACKGROUND
This study examines the efficacy of two different scoring systems in predicting mechanical ventilation need (MVN) and duration (DMV) in a surgical intensive care unit (ICU).
METHODS
This prospective observational study included 144 consecutive patients admitted to the ICU for more than 24 hours for whom the Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) score and the Infection Probability Score (IPS) were calculated on admission and every 48 hours until discharge or death. Sensitivity and specificity of the two scoring systems were measured by the chi-square method. The Youden index and area under the Receiver Operating Characteristic (ROC) curve were also obtained.
RESULTS
For prediction of MVN, the best cut-off points were 2.5, 3.5, 2.5 for SOFA and 10.5, 10.5, 9.5 for IPS on the day of admission (0) and days 2 and 4, respectively. For the prediction of MVN, SOFA on days 0, 2 and 4 yielded significantly better results in the area under the ROC curve and Youden index than those of IPS (p<0.05). Neither of the two scoring systems provided good discrimination in prediction of more than 3 days respiratory support under MV.
CONCLUSION
For prediction of MVN, the SOFA scoring system on days 0, 2 and 4 has better accuracy than IPS.

6.The role of the ankle brachial pressure index in the diagnosis of peripheral arterial injury
Mehmet Kurtoğlu, Kemal Dolay, Burçin Karamustafaoğlu, Hakan Yanar, Muharrem Kuzkaya
PMID: 19779984  Pages 448 - 452
AMAÇ
Anjiyografi, şüpheli bulguların varlığında “altın standart” tanı yöntemidir; ancak, pahalı, uzun süren ve invaziv bir yöntemdir. Bu çalışmada, gereksiz anjiyografi sayısını azaltmak amacıyla, hızlı ve kolay uygulanabilir bir yöntem olan ayak bilek basınç indeksinin (ABİ) şüpheli periferik arter yaralanmalarının tanısındaki rolü araştırıldı.
GEREÇ VE YÖNTEM
Periferik arter yaralanması şüphesi olan 1772 hastanın verileri prospektif olarak incelendi. Fiziksel incelemede arter yaralanmasının kesin bulguları saptanan 283 (%16) hastaya acil cerrahi girişim uygulandı. Şüpheli bulguları olan 1489 (%84) hastanın ABİ hesaplandı. ABİ ≥1 olan hastalar konservatif takip edilirken, ABİ <1 olan hastalara dupleks USG ve/veya anjiyografi yapıldı. Arteriyel yaralanma saptanan hastalar ameliyata alındı.
BULGULAR
Şüpheli bulguları olan 1489 hastadan ABİ ≥1 olan 1343 (%90) hastanın 7’sinde (%0,5) takip sırasında erken dönemde arter yaralanması saptanarak cerrahi girişim uygulandı, morbidite gözlenmedi. ABİ <1 olan 146 (%10) hastanın 39’unda (%26,7) arter yaralanması saptandı. Şüpheli periferik arter yaralanmasında 1’in altındaki ABİ duyarlılığı %84,8; özgünlüğü %92,6; pozitif kestirim gücü %26,7; negatif kestirim gücü %99,5; tanı değeri %92,3 idi.
SONUÇ
Periferik arteriyel yaralanmaya ait şüpheli bulguların varlığında, ABİ ≥1 saptanması arteriyel yaralanmayı %99,5 oranında dışlar ve hastaların %90’ında ek tetkik yapılmasını önler. Bu hastalarda, ileri tetkiklere geçilmeden önce ABİ tercih edilecek ilk tanı yöntemi olmalıdır.
BACKGROUND
Angiography is the “gold standard” diagnostic tool for patients presenting soft signs of arterial injury. To reduce the number of unnecessary angiographies, we aimed to evaluate the role of the ankle brachial pressure index (ABPI) in the diagnosis of peripheral arterial injury in extremity trauma with soft signs.
METHODS
The data of 1772 patients with the suspicion of peripheral arterial injury was recorded prospectively. Two hundred eighty-three patients (16%) with any hard sign underwent immediate surgery. ABPI was calculated in 1489 patients with soft signs. Patients with ABPI <1 were evaluated by duplex ultrasonography and/or angiography, and if arterial injury was detected, the patients underwent surgery. Patients with an ABPI ≥1 were followed up conservatively.
RESULTS
1343 (90%) patients had ABPI ≥1; seven (0.5%) of them developed symptoms and signs of arterial injury and healed without morbidity. One hundred forty-six (10%) patients had ABPI <1; with DUS/angiography, arterial injury was detected in 39 of them (26.7%), and they underwent surgery. The sensitivity of ABPI <1 was 84.8%; specificity 92.6%; positive predictive value 26.7%; negative predictive value 99.5%; and overall accuracy 92.3%.
CONCLUSION
ABPI excludes arterial injury in 99.5% of patients with soft signs of arterial injury and avoids unnecessary examinations in 90% of patients. In the management of extremities with soft signs, ABPI measurement should be the first-line diagnostic choice.

7.The revised Acute Physiology and Chronic Health Evaluation System (APACHE II) is more effective than the Glasgow Coma Scale for prediction of mortality in head-injured patients with systemic trauma
Ali Dalgıç, Fikret M Ergüngör, Türker Becan, Atila Elhan, Önder Okay, Bülent C Yüksel
PMID: 19779985  Pages 453 - 458
AMAÇ
Glasgow Koma Skoru (GKS) yaygın, basit, güvenli ve travma hastalarının bilinç değerlendirilmesinde iyi bir iletişim skalasıdır. Ancak, son yıllarda GKS’den daha ayrıntılı bir sistem gerekliliği sorgulanmaktadır. Düzeltilmiş akut fizyoloji ve kronik sağlık değerlendirilmesi sistemi (APACHE II) GKS ile birlikte 12 fizyolojik parametre içeren fizyolojik temelli bir skaladır. Ayrıca mortaliteyi etkileyen kronik hastalık ve ileri yaş değişkenlerini de içermesi GKS’den daha üstün olduğunu düşündürmektedir.
GEREÇ VE YÖNTEM
Bu çalışmada, 2003 ve 2004 yıllarında kafa travması ile birlikte sistemik travma geçirmiş 266 olgu (195 erkek,71 kadın; ort. yaş 60,5; dağılım 14-87) geriye dönük olarak değerlendirildi.
BULGULAR
Mortalite ileri yaş grubunda artmıştı (p<0,001). Ortalama APACHE II skoru yaşayanlarda 38,0, ölen olgularda 68,7 (p<0,001), ortalama GKS puanı yaşayanlarda 10.4 ölen olgularda 6,3 (p<0,001) bulundu. Mortalite tahmininde APACHE II GKS’den daha belirgin sınır puanı sağladı (p<0,001). Duyarlılık ve özgünlük için yapılan ROC eğrisinde, APACHE II (0,892±0,028) eğrisi altında kalan alan GKS’den daha büyüktü (0,862±0,029).
SONUÇ
Mortalite değerlendirmesinde, özellikle acil servislerde GKS kafa travmalı olgularda yeterli öngörü sağlayan, basit ve kolay uygulanmakla birlikte sistemik travma geçirmiş olgularda APACHE II hastanın önemli fizyolojik parametrelerini de içermesi nedeniyle GKS’den üstündür.
BACKGROUND
The Glasgow Coma Scale (GCS) is popular, simple, and reliable, and provides information about the level of consciousness in trauma patients. Nevertheless, the necessity of using a more complex system than GCS has been questioned recently. The revised Acute Physiology and Chronic Health Evaluation system (APACHE II) is a physiologically based system including 12 physiological variables, and it also includes GCS. In addition, it is thought to be superior to GCS due to recognition of increasing age and significant chronic health problems, which adversely affect mortality.
METHODS
This retrospective study included 266 patients (195 males, 71 females; mean age 60.5; range 14 to 87 years) with head injury associated with systemic trauma in 2003 and 2004.
RESULTS
Mortality increased in the elderly group (p<0.001). Mean survival score in APACHE II was 38.0 and death score was 68.7 (p<0.001); these values in GCS were 10.4 and 6.3, respectively (p<0.001). APACHE II at the cut-off point was better than GCS in the prediction of death and survival in patients (p<0.01). The area under the receiver operating characteristic curve for sensitivity and specificity was larger in APACHE II (0.892±0.028) than GCS (0.862±0.029).
CONCLUSION
For the assessment of mortality, the GCS score still provides simple, less-time consuming and effective information concerning head injury patients, especially in emergencies; however, for the prediction of mortality in multitrauma patients, APACHE II is superior to GCS since it includes the main physiologic parameters of patients.

8.Comparison of operative and non operative management of acute appendicitis
Ahmet Nuray Turhan, Selin Kapan, Ersen Kütükçü, Hakan Yiğitbaş, Sinan Hatipoğlu, Erşan Aygün
PMID: 19779986  Pages 459 - 462
AMAÇ
Bu prospektif çalışmada, akut apandisitte konservatif tedavi ve cerrahi tedavinin güvenilirlik ve etkinlik açısından karşılaştırılması amaçlandı.
GEREÇ VE YÖNTEM
Mart 2005 ile Mart 2006 arası klinik olarak akut apandisit tanısı alan 290 hasta acil servise başvurdu. Bu hastaların 107’sine ameliyatsız antibiyotik tedavisi (Grup 1), 183’üne cerrahi tedavi (Grup 2) uygulandı. Grup 1’de taburcu edilen hastalar 10. gün, 3. ay, 6 ay ve 1. yılda rutin kontrollere çağrıldılar. Her iki grup yaş, cinsiyet, ortalama hastanede kalış süresi, modifiye Alvarado skoru, morbidite, mortalite ve maliyet etkinliği açısından değerlendirildi.
BULGULAR
Grup 1 ve Grup 2’de erkek/kadın oranı ve ortalama yaşlar sırasıyla 65/42 ile 30,98±1,30 ve 125/58 ile 26,25±0,79 idi. Grup 1’de hastaların 19’u ameliyat edildi. Ameliyat endikasyonu tedaviye direnç, hastanın kararı, başka merkezlerde ameliyat idi. Ortalama hastanede kalış süresi Grup 1’de istatistiksel olarak daha uzun olsa da ortalama maliyet Grup 1’de 433 $ iken Grup 2’de 559 $ olarak hesaplandı. Morbidite oranları her iki grupta benzer olup hiç mortalite görülmedi.
SONUÇ
Günümüzde altın standart tedavi şekli cerrahi girişim olarak bilinen akut apandisitte, seçilen olgularda antibiyoterapi ile ameliyatsız takibin başarı oranının yüksek ve düşük maliyetli bir alternatif olabileceğini düşünüyoruz.
BACKGROUND
In this prospective study, operative and nonoperative management of acute appendicitis were evaluated regarding their safety and cost effectiveness.
METHODS
Two hundred ninety patients presenting to our Emergency Department between March 2005 and March 2006 with acute appendicitis were included in this prospective study. Nonoperative medical therapy was performed in 107 patients (Group 1), and 183 patients were treated surgically (Group 2). Routine follow-up controls were done on the 10th day, at the 3rd and 6th months and at the first year after discharge in Group 1. Both groups were compared regarding age, gender, mean hospital stay, modified Alvarado score, morbidity, mortality, and cost effectiveness.
RESULTS
The male/female ratio of Groups 1 and 2 were 65/42 (mean age: 30.98±1.30) and 125/58 (mean age: 26.25±0.79), respectively. In Group 1, 19 patients were operated. Operation indications were resistance to therapy, patient’s request, and operation in another hospital. Although the mean hospital stay of Group 1 was statistically significantly longer than Group 2, the mean cost of the therapy was $559 in Group 2 and $433 in Group 1. Morbidity rates were similar, with no mortality in either group.
CONCLUSION
With its high success rate and cost effectiveness, medical treatment seems to be a good alternative to the gold standard therapy of surgery in management of acute appendicitis.

9.Outcome of traumatic hip dislocation
Abdulaziz M Al-bahlool, Dalal A Bubshait, Mir Sadat-ali
PMID: 19779987  Pages 463 - 466
AMAÇ
Bu retrospektif çalışma, daha iyi uzun süreli sonucu öngörebilecek prognostik faktörleri belirlemek amacıyla yürütüldü.
GEREÇ VE YÖNTEM
1 Ocak 1993 ile 31 Aralık 2004 tarihleri arasında, 97 hasta AlKhoba’daki Kral Fahd Üniversitesi Hastanesi’nde tedavi edildi. Bunların elli sekizi değerlendirildi. Kalçalar, Merle d’Aubigne sınıflamasına ve fonksiyonel temele göre değerlendirildi.
BULGULAR
Ortalama yaşları 29,6±9,8 (18-57) yıl olan ve 59,5±18,8 (24-120) ay süreyle takip edilen 52 erkek ve 6 kadın hasta değerlendirildi. Çıkıklar hastaların 43’ünde karayolunda gerçekleşen trafik kazasına bağlıydı; 57 hastada kapalı redüksiyon, bir hastada açık redüksiyon uygulandı. Traksiyon ortalama 4,71±1,07 hafta süreyle uygulandı. Hastaların 43’ünde mükemmel sonuçlar elde edildi. Yalnızca üç haftalık bir immobilizasyon uygulanan hastalar olumsuz seyretti.
SONUÇ
Bizim çalışmamız travmatik kalça çıkıklarında, çıkıkların erken redüksiyon ve en az dört haftalık immobilizasyonla birlikte iyi sonuçlar elde edilebileceğini göstermektedir.
BACKGROUND
This retrospective study was carried out to identify prognostic factors that can predict a better long-term outcome.
METHODS
Between 1 January 1993 and 31 December 2004, 97 patients were treated at King Fahd University Hospital, AlKhobar. Fifty-eight patients were analyzed. Hips were evaluated on functional basis as per the classification of Merle d’Aubigne.
RESULTS
There were 52 males and 6 females, with a mean age of 29.6±9.8 (18-57) years and follow-up of 59.5±18.8 (24-120) months. In 43 patients, the dislocations were due to road traffic accidents. In 57 patients, closed reduction was done, while one patient required open reduction. Traction was applied for 4.71±1.07 weeks on average. Forty-three patients had excellent results. Patients with only a three-week immobilization period fared badly.
CONCLUSION
Our study indicates that good results in traumatic hip dislocation can be achieved with early reduction of dislocation and immobilization for at least four weeks.

10.Management of duodenal injury: our experience and the value of tube duodenostomy
Sadullah GİRGİN, Ercan Gedik, Yusuf Yağmur, Ersin Uysal, Bilsel Baç
PMID: 19779988  Pages 467 - 472
AMAÇ
Şiddetli duodenal yaralanmalarda primer onarım ve/veya tüp duodenostomi uygulamalarının etkinliği değerlendirildi ve bu konudaki deneyimlerimiz sunuldu.
GEREÇ VE YÖNTEM
Duodenum yaralanması nedeniyle ameliyat edilen 67 hasta değerlendirildi. Ameliyat tekniği, primer onarım ve tüp duodenostomi uygulanan hastalar olarak sınıflandırıldı.
BULGULAR
Elli dokuz hastada penetran ve sekiz hastada ise künt duodenum yaralanması mevcuttu. En sık yaralanan duodenum kısım ikinci segmentti. Her iki tedavi grubu arasında morbidite ve mortlite oranı açısından bir fark yoktu. Morbidite gelişmeyen 35 hastada hastanede yatış süresi, tüp duodenostomi uygulanan grupta 18,53±1,85 gün ve primer onarım uygulanan grupta ise 11,45±1,92 gün olup, bu sonuç istatistiksel olarak anlamlıydı. Morbidite gelişen 32 hastada hastanede kalış süresi ise tüp duodenostomi uygulanan grupta 47.05±10.46 gün ve primer onarım uygulanan grupta 47,05±10,46 gün idi. Bu sonuç istatistiksel olarak anlamlı değildi.
SONUÇ
Şiddetli duodenum yaralanmalarında primer onarım uygun bir tedavi yöntemidir. Tüp duodenostomi uygulaması, hastanede kalış süresini artırdığı gibi hastanın klinik gidişatına ek bir katkısı olmadığı görülmüştür.
BACKGROUND
The aim of this study was to report our experience with duodenal injuries and determine if primary repair and/or tube duodenostomy are valid options for definitive operative repair of severe duodenal injuries.
METHODS
Sixty-seven patients who underwent surgery for duodenal injuries were evaluated. Management of duodenal injury was classified as primary repair and tube decompression.
RESULTS
Fifty-nine patients were injured by a penetrating mechanism, and eight were injured by blunt mechanism. The most common injury site was in the second portion of the duodenum. There were no significant differences between the two groups with respect to morbidity and mortality rate. In 35 patients without morbidity, the mean length of hospital stay was 18.53±1.85 days in the tube duodenostomy group and 11.45±1.92 days in the primary repair group, and the difference was statistically significant. In the 32 patients with morbidity, the mean length of hospital stay was 47.05±10.46 days in the tube duodenostomy group and 49.86±10.86 days in primary repair group, but there was no statistically significant difference between the groups.
CONCLUSION
Primary repair is suitable in the vast majority of duodenal injuries; tube duodenostomy increases the length of hospital stay and does not improve clinical outcome.

11.The needs of the critical patients’ relatives in the emergency department and how they are met
Gülten Sucu, Fatma Cebeci, Ebru Karazeybek
PMID: 19779989  Pages 473 - 481
AMAÇ
Bu çalışma, acil servisteki kritik hasta yakınlarının gereksinimlerinin ve bu gereksinimlerin karşılanma durumunun saptanması amacı ile tanımlayıcı olarak yapıldı.
GEREÇ VE YÖNTEM
Çalışma, bir üniversite ve devlet hastanesinin acil servislerinde Şubat-Mayıs 2007 tarihleri arasında 353 kritik hasta yakını ile yürütüldü. Araştırmanın verileri acil serviste kritik hasta yakınlarının gereksinimlerini saptama ölçeği ve hasta yakınlarının gereksinimlerinin karşılanma durumu ve demografik özelliklere yönelik formlarla yüz yüze görüşme tekniği kullanılarak toplandı.
BULGULAR
Acil servisteki çoğu hasta yakınının hasta hakkında bilgilenme ve hastanın bakımına katılma ile ilgili gereksinimlerini kendi kişisel ve fiziksel gereksinimlerinden daha önemli buldukları belirlendi. Hasta yakınlarının en önemli olarak belirttikleri 10 gereksinim maddesinden 9’unun iletişim gereksinimi ile ilgili olduğu bulundu. Hasta yakınlarının acil servis çalışanları tarafından karşılanan gereksinimlerinin, en önemli ve önemli olarak belirttikleri gereksinimler olduğu saptandı.
SONUÇ
Acil servise başvuran kritik durumdaki hasta yakınlarının gereksinimlerinin belirlenmesi, sağlık çalışanlarının bu gereksinimlere yönelik farkındalıklarının artmasına ve karşılanması yönündeki hizmetlerinin geliştirilmesine katkı sağlayabilir. Hasta yakınlarının gereksinimleri doğrultusunda desteklenmeleri ise acil servislerdeki bakımın kalitesini ve hasta yakınlarının memnuniyetini arttırabilir.
BACKGROUND
This study was designed as a definitive study to determine the needs of the critical patient’s family and whether or not these needs are met.
METHODS
The study was conducted in the emergency departments (EDs) of a University and a state hospital between February-May 2007 with the families of 353 critical patients. The data was collected by face to face interview technique using the Needs of the Critically Ill Patients’ Family Members in Emergency Department Scale and questionnaires and a personal information form.
RESULTS
It was determined that the patient’s family valued their right and need to be informed of the patient’s status and take part in their care more than their own personal needs. In a more general perspective, nine of the 10 most frequently stated needs regarded communication. It was also found that the needs to be provided by the ED staff were listed as the most important or important.
CONCLUSION
Defining the needs of the family of critical patients in the ED may help raise awareness of the health care providers about this issue, thereby helping to improve the service. Support of patients’ relatives in regards to their needs would increase satisfaction of the patients’ relatives and the quality of care in the ED.

12.Knowledge and attitude of Turkish parents regarding car safety seats for children
Esra Şevketoğlu, Sami Hatipoğlu, Gülbaran Esin, Serdar Oztora
PMID: 19779990  Pages 482 - 486
AMAÇ
On beş yaş altı çocuklarda en önemli ölüm nedenlerinden biri trafik kazalarıdır. Çocuk güvenlik koltukları doğru kullanıldığında çocukları kaza anında ölüm ve yaralanmalardan korurlar. Bu çalışmada, anne-babaların çocuk güvenlik koltuğu kullanım oranları ve bu konu hakkındaki bilgi düzeyleri değerlendirildi.
GEREÇ VE YÖNTEM
Çalışma Mayıs-Haziran 2007 tarihlerinde Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine başvuran, çalışmaya katılmaya onay veren anne-babalara anket formu doldurtmak suretiyle yapıldı; 532 anne-baba çalışmaya alındı.
BULGULAR
Katılanların %28’i çocuk güvenlik koltuklarının ne olduğunu bilmediğini, %54’ü bildiğini fakat kullanmadığını, %20’si ise kullandığını ifade etti. Kullananlar içinde doğru kullanma oranı ise sadece %10 idi. Çocuk güvenlik koltuğu kullanımı annebabanın sosyoekonomik durumu ile ilişkili bulundu.
SONUÇ
Çocuk güvenlik koltuklarının kullanımının artması ve doğru kullanım ile ilgili eğitimlerin verilmesi ile çocukların kaza anındaki ölüm ve yaralanmaları azaltılabilir. Çocuk hekimlerinin ve diğer sağlık çalışanlarının anne-babaları çocuk güvenlik koltukları hakkında bilgilendirmesi sağlanmalı ve bu gereçlerin kullanımının zorunlu hale getirilmesi ile ilgili kanunlar ve düzenlemeler yapılmalıdır.
BACKGROUND
One of the major causes of death among children younger than 15 years is vehicular injury. Car safety seats protect children in a crash if they are used correctly. The objective of this study was to assess the level of parental knowledge and their attitudes regarding car safety seats.
METHODS
The survey was conducted in May and June 2007 at Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Research-Training Hospital. Randomly selected parents were asked to complete an anonymous self-administered questionnaire after providing informed consent. Five hundred thirty-two Turkish parents were sampled.
RESULTS
Twenty-eight percent of the parents did not know what a car safety seat was. While 20% of parents reported using a car safety seat, only 10% used them correctly. Car safety seat use was correlated with higher socioeconomic status.
CONCLUSION
Increased education of parents regarding the proper use of child safety seats can protect children from potentially fatal injuries. Health care professionals are obligated to give information to parents regarding car safety seats and their proper use. This study should alert planners and policy makers regarding the need to implement educational prevention programs concerning car safety for children in Turkey.

13.Experience with mass casualties in a subcontinent earthquake
Amjad Yasin Malik, Sikandar Ali Malik, Ghazala Nasreen, Choudry Aqeel Safdar
PMID: 19779991  Pages 487 - 492
AMAÇ
8 Ekim 2005 tarihinde Kuzey Pakistan’ı büyük bir deprem vurdu. Bu çalışmada, hastaneye yatırılan yaralıların yaralanma tipleri ile uygulanan işlemler değerlendirildi ve bu deneyimlere dayanarak afetlere karşı hazırlıklı olma ve afet yöntemi ile ilgili olarak öneriler sunuldu. Bu çalışma, Rawalpindi’deki Asker Hastanesi’nde yürütülen tanımlayıcı bir çalışmadır.
GEREÇ VE YÖNTEM
Çalışmaya dahil edilme kriterleri, tedavi için hastaneye yatırılmayı gerektiren bütün hastaları kapsadı. Ayaktan tedavi görebilecek küçük yaralanmalılar ve hastaneye ulaştığında ölmüş olan kişiler çalışma dışında bırakıldı. Hastaneye yatırılan hastaların dosyaları, yaralanma tipi, uygulanan prosedürler, komplikasyonlar ve ölüm nedenleri analiz edildi.
BULGULAR
Başvuran toplam hasta sayısı 1698 idi ve bunların 862 tanesi (%50,8) hastaneye yatırıldı; 1046 tane (%45,7) majör girişimi içeren toplam 2289 ameliyat yapıldı. On altı adet (%1,5) amputasyon uygulanması gerekti. Hastanede 17 hasta yaşamını yitirdi (%1,9); dışarıdan 76 ceset getirildi.
SONUÇ
Hayat ve uzuv kurtarma ile ilgili ilk günlerden sonra, vardiyaları başlatmak, gönüllü insan gücünü erkenden ve mantıklı bir şekilde kullanmak ve plastik cerrahi, ortopedi ve spinal cerrahi konularına özellikle önem vermek kaydıyla insan gücünü hızlı bir şekilde ekiplere bölmek önemlidir. Tetanozun önlenmesi yaşamsal öneme sahiptir.
BACKGROUND
A massive earthquake struck North Pakistan on 8 October 2005. The objective of this study was to evaluate the types of injuries and the procedures carried out on the admitted casualties, and to present recommendations based on these experiences for improvement in disaster preparedness and management. This is a descriptive study conducted at the Military Hospital, Rawalpindi.
METHODS
Inclusion criteria included all patients who required admission for treatment. Patients who had minor injuries not requiring indoor treatment and those who were dead on arrival were excluded from this study. The files of admitted patients were analyzed for type of injuries, procedures performed, complications, and causes of death.
RESULTS
The total number of patients received was 1698, of which 862 (50.8%) were admitted. A total of 2289 operations were performed including 1046 (45.7%) major interventions. Sixteen (1.5%) amputations were necessary. Seventeen deaths (1.9%) occurred in hospital, while 76 dead bodies were received.
CONCLUSION
After the initial days of life- and limb saving, it is important to quickly divide the manpower into teams with a major emphasis on plastic, orthopedics and spinal surgery, to start shifts and to utilize the volunteer manpower early and judiciously. Prevention of tetanus is essential.

14.Tracheobronchial foreign body aspirations
Ufuk Çobanoğlu, İrfan Yalçınkaya
PMID: 19779992  Pages 493 - 499
AMAÇ
Solunum sistemine aspire edilen yabancı cisimlerin belirlenip, çıkarılması komplikasyonların önlenmesi açısından önemlidir. Yabancı cisim aspirasyonu her yaşta görülmekle beraber daha çok çocukluk yaş grubunda sıktır. Hava yolunun bir kısmının ya da tamamının tıkanmasına bağlı olarak farklı belirti ve bulgularla seyreder. Acil müdahale edilmezse ölüme neden olabilir. Kliniğimizde yabancı cisim aspirasyonu nedeniyle girişimde bulunulan olgular değerlendirildi.
GEREÇ VE YÖNTEM
Bu çalışmada, kliniğimizde 1995-2007 yılları arasında yabancı cisim aspirasyonu tanılı 96 olgu incelendi. Olguların yaş dağılımı 10 ay ile 70 yaş arasındaydı. Vakaların çoğunluğu çocukluk yaş grubundaydı. Altmış ikisi (%64,58) kız-kadın, 34’ü (%35,42) erkek idi. Aspirasyon hikâyesi ile tedavi arasındaki süre 1 saat ile 10 yıl arasında değişmekteydi.
BULGULAR
Bronkoskopik uygulamalar rijit bronkoskop ile genel anestezi altında kontrollü ventilasyonla gerçekleştirildi. Olguların 83’ünde (%86,5) yabancı cisim saptandı ve bronkoskopik gözlem sırasında yabancı cisim forsepsleri yardımıyla çıkartıldı; 13’ünde (%13,5) torakotomi gerekli oldu. Geç dönemde başvuran 5 (%5,2) olguda gelişmiş olan geri dönüşsüz akciğer patolojisi nedeni ile akciğer rezeksiyonu uygulandı.
SONUÇ
Bu çalışma, yabancı cisimlerin çocuklar kadar erişkinler için de önemli olduğunu ve yabancı cisimden şüphelenmenin ve iyi bir öykünün en önemli tanı ölçütü olduğunu ve fiziksel inceleme ile radyolojik değerlendirmenin hasta için önemini vurgulamaktadır.
BACKGROUND
Determining and removing aspirated foreign bodies from the airways is important in preventing complications. Foreign body aspiration is usually seen in childhood but can occur at any age. Complete or partial obstruction of the main bronchial system produces different findings, and death can result if emergency treatment is not given. We analyzed patients treated for foreign body aspiration in our clinic.
METHODS
In this report, 96 cases were examined in our clinic for aspiration of foreign bodies between 1995 and 2007. Patients were aged between 10 months and 70 years. Most cases were in the pediatric age group. Sixty-two (62%) patients were female and 34 (38%) were male. The period between aspiration and treatment varied from 1 hour to 10 years.
RESULTS
Bronchoscopies were established with controlled ventilation under general anesthesia. The foreign bodies were seen and extracted in 83 patients (86.5%) using foreign body forceps. Thirteen (13.5%) cases underwent thoracotomy. In the late period, pulmonary resection was performed in 5 (5.2%) cases because of irreversible pathology.
CONCLUSION
This study reports that foreign body aspiration is important in adults as well as in children, and suspicion and history are the most important diagnostic criteria. Radiologic findings with physical examination are of great importance in the evaluation of these patients.

15.Water park injuries
Seçgin Söyüncü, Özlem Yiğit, Cenker Eken, Fırat Bektaş, Mehmet Akçimen
PMID: 19779993  Pages 500 - 504
AMAÇ
Su parklarına ve özellikle de su kaydıraklarına bağlı oluşan yaralanmaların özelliklerini belirlemektir.
GEREÇ VE YÖNTEM
Bu prospektif gözlemsel çalışma, yıllık hasta sayısı 50,000 olan üniversite hastanesi acil servisinde Mayıs 2005 ile Eylül 2006 tarihleri arasında yapıldı. Çalışma formuna bütün hastaların tanımlayıcı özellikleri, yaralanmanın tipi ve mekanizması ile hastaların son tanısı kayıt edildi. Çalışma süresi boyunca acil servise su parkında meydana gelen yaralanma nedeniyle 73 hasta başvurdu. Hastaların yaş ortalaması 23,92±15,05’di ve 48 hasta (%65,8) erkekti.
BULGULAR
Yaralanma mekanizması; hastaların 23’ünde (%31,5) su kaydırağında, 16’sında (%21,9) havuzda ve 34’ünde (%46,6) ıslak zeminde kayıp düşme şeklindeydi. Acil servis değerlendirmeleri sonucunda, hastaların 15’inde (%20,5) spinal travma, 16’sında (%21,9) kafa travması 15’inde (%20,5) maksillofasiyal travma ve 30’unda da (%41) diğer yaralanmaların olduğu saptandı.
SONUÇ
Su parkındaki yaralanmalarda çocuklarda özellikle kafa ve maksillofasiyal travma görülürken erişkinlerde ekstremite ve spinal yaralanmalar daha sık görülmektedir. Yeterli ve gerekli güvenlik önlemleri alınmayan su parkı aktiviteleri sırasında ölümcül yaralanmalar meydana gelebilir.
BACKGROUND
The purpose of this study was to identify water park injuries, particularly injuries related to waterslides.
METHODS
This prospective observational study was carried out between May 2005 and September 2006 in a university hospital emergency clinic, which has 50,000 annual visits. The study form, including patient demographics, types and mechanisms of injuries and the final diagnoses, was completed for all patients. A total of 73 patients were enrolled into the study. The mean age of the patients was 23.92±15.05 and 48 patients (65.8%) were male.
RESULTS
The mechanisms of injury were as follows: 23 patients (31.5%) were injured on waterslides, 16 (21.9%) were injured in pools and 34 (46.6%) were injured by slipping and falling on the wet surfaces. After the emergency department evaluations, 15 patients (20.5%) were diagnosed to have spinal trauma, 16 (21.9%) head trauma, 15 (20.5%) maxillofacial trauma, and 30 (41%) other injuries.
CONCLUSION
In water park injuries, while children have especially head and maxillofacial trauma, extremity and spinal injuries are more frequent in the adult group. Unless sufficient and required safety precautions are maintained during water park activities, fatal injuries may occur.

CASE REPORTS
16.Tracheo-innominate artery fistula: two cases
Hafize Yalınız, Acar Tokcan, Tümer Ulus
PMID: 19779994  Pages 505 - 508
Trakeo-innominat arter fistülü (TİF) nadir ancak trakeostominin dramatik ve öldürücü bir komplikasyonudur. Bu çalışmada cerrahi olarak tedavi edilen iki TİF olgusu sunulmuştur. Her iki hastaya da ligasyon uygulandı. Birinci hasta ameliyattan on saat sonra solunum yetersizliği nedeni ile hayatını kaybetti. İkinci hasta ameliyatının 12. günü normal nörolojik muayene ile taburcu edildi. TİF’nin oluşum mekanizmasında basınca bağlı nekroz önemli bir faktördür. Bu nedenle, predisposan faktörler ve önlem almak için tedbirli olmak gereklidir. Diğer yandan bu hastalar acil olarak cerrahiye alınmalıdır.
Tracheo-innominate artery fistula (TIF) is a rare but catastrophic and almost always fatal complication of tracheostomy. Two surgically intervened TIF cases are presented. In both cases, innominate artery ligation was performed. The first patient died due to respiratory failure 10 hours after operation. The second patient was discharged with normal neurologic examination on the 12th day of operation. Since the mechanism of injury leading to TIF is pressure necrosis, it is of vital importance to be aware of the predisposing factors and to take preventive measures. On the other hand, only patients treated with emergency surgery tend to survive.

17.Torsion of an appendix epiploica present at the vermiform appendix: a rare cause of acute abdomen
Muhammad Babar Aslam, Noori Hasan
PMID: 19779995  Pages 509 - 510
Akut karın ağrısı ve sağ inguinal bölgede hassasiyet şikayeti olan 57 yaşındaki erkek hastanın, vermiform apendiskte bulunan apendiks epiploikanın çok ender görülen torsiyonunu bildiren olgu sunuldu. Dar bir sapın içinden vermiform appendiksin ucunun devamında enfarkte olmuş bir apendiks epiploika görüldü. Histolojik inceleme, konjesyon, akut enflamasyon ve yağ nekrozu gösteren lobule olmuş bir yağlı fibröz doku sonucunu bildirdi. Apendiks, bu koşullar haricinde normaldi.
An extremely rare case of torsion of an appendix epiploica attached to the vermiform appendix is reported in a 57-year-old male who presented with acute abdominal pain and tender right inguinal fossa. An infarcted appendix epiploica was seen attached near the tip of an otherwise unremarkable vermiform appendix through a narrow stalk. The histological examination revealed lobulated fibrofatty tissue showing congestion, acute inflammation and fat necrosis. The appendix was otherwise unremarkable.

18.Soft tissue reconstruction of the foot with free rectus abdominis muscle flap: case report
Serkan Yıldırım
PMID: 19779996  Pages 511 - 514
Kompleks alt ekstremite yaralanmalarında, serbest flep uygulamaları ile yumuşak doku defektlerinin tek seansta, iyi kanlanan bir doku ile ve başarılı bir şekilde rekonstrüksiyonu mümkün olmaktadır. Yirmi dokuz yaşında erkek hasta, görev sırasında mayına basma sonucu, sol ayak özellikle de dış kısımda, ayak tabanını da içerecek şekilde, kombine ve kirli bir yaralanma ile Sarıkamış Askeri Hastanesi acil servisine getirildi. İlk müdahalesi sonrasında geniş debridman yapılan hastada, mevcut doku defekti yaralanmadan bir hafta sonra serbest rektus abdominis kas flebi ve tam kalınlıklı deri grefti ile örtüldü. Rekonstrüktif işlemin başarılı olmasıyla, hastanın ayağı amputasyondan korundu ve günlük yaşantısına dönebildi. Bu olgu sunumunda, uygulama sırasında karşılaşılan olan bir takım zorluklara değinildi ve büyük şehirlerimizin dışındaki sağlık merkezlerinde yapılacak benzer uygulamalar için önerilerde bulunuldu.
Major soft tissue defects of the foot usually require free tissue transfer for successful reconstruction. A 29-year-old man who injured his left foot in a mine explosion was admitted to Sarıkamış Military Hospital. Initial examination showed an extreme crush injury including soft tissue and bone structures of the lateral part of the foot. All necrotic tissues were extensively debrided and the soft tissue defect was reconstructed with a free rectus abdominis muscle flap and full thickness skin graft one week after the injury. The operation outcome was successful. After the rehabilitation period, the patient returned to a normal social life with minimal difficulties. The aims of this report were to alert reconstructive microsurgeons to the possible difficulties that can be encountered during free tissue transfer in small hospitals remote from city centers and to propose some possible solutions.

19.Delayed presentation of a traumatic brachial artery pseudoaneurysm
James C Forde, John B Conneely, Sayed Aly
PMID: 19779997  Pages 515 - 517
Brakiyel arter psödoanevrizmasının penetran travma sonrası geç başvurusu nadiren bildirilmiştir. Bu yazıda, antekübital fossa bölgesine nafiz penetran bir travma ve arkasından da dirseğinde ani bir şişlik ve duyarlılık oluşmasından üç ay sonra başvuran 23 yaşında bir erkek olgu sunuldu. Doppler ultrasonografi ve bilgisayarlı tomografi anjiyografisi büyük bir psödoanevrizma varlığını doğruladı. Normal arteriyel dolaşımı sağlayacak şekilde araya yerleştirilen bir safen ven interpozisyon greftiyle cerrahi rekonstrüksiyon gerçekleştirildi.
Delayed presentation of a brachial artery pseudoaneurysm following penetrating trauma is infrequently reported. We report the case of a 23-year-old male who presented three months following a penetrating trauma to his antecubital fossa with a sudden exacerbation of swelling and tenderness of his elbow. Doppler ultrasound and computed tomography arteriography confirmed the presence of a large pseudoaneurysm. Surgical reconstruction was performed using the long saphenous vein as an interposition vein graft, restoring normal arterial circulation.

20.Intercondylar fracture of the distal humerus in youth: two case reports
MF Hamdi, Issam Aloui, Makrem Zrig, Semir Nouira
PMID: 19779998  Pages 518 - 519
Genç yaşta interkondiler distal humerus kırığı oldukça nadir görülen bir durumdur. Bugüne kadar literatürde üç olgu rapor edilmiştir. Biz, her ikisi de erkek çocuk olan 15 ve 14 yaşlarında iki olguyu tanımlıyoruz. Bu yaralanmadaki stabilite, cerrahi olmayan tedavi uygulanmasına ve olumlu bir sonuç elde edilmesine olanak sağlamıştır.
Intercondylar fracture of the distal humerus in youth is an extremely rare injury. Three cases have been reported in the literature to date. We describe two cases, aged 15 and 14 years, both of whom were boys. The stability in this injury allowed non-operative treatment and a favorable outcome.