p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 14 Issue : 4 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Turkish Journal of Trauma and Emergency Surgery - Ulus Travma Acil Cerrahi Derg: 14 (4)
Volume: 14  Issue: 4 - October 2008
REVIEW
1.Pitfalls in penetrating thoracic trauma (lessons we learnt the hard way...)
Elias Degiannis, Richard Joseph Zinn
PMID: 18988048  Pages 261 - 267
Penetran toraks travmalı hastaların çoğunluğu ameliyatsız tedavi edilmektedir. Cerrahi gerektiren hastaların klinik tablosu, genellikle fizyolojik instabiliteyle birlikte seyretmektedir. Bu hastaların durumunun kritik oluşu ve birçok Avrupa ülkesinde toraks travmasının seyrek görülmesi, uzmanlık eğitimlerini genellikle genel cerrahi alanında almış travma cerrahlarına güçlük çıkarmaktadır. Çoğu genel cerrah, temel kardiyotorasik operatif cerrahi konusunda genel bir bilgi ve kendi eğitim yıllarından kaynaklanan ve muhtemelen cerrahi kitaplarını okumak suretiyle artan bir bilgiye sahiptir. Bu kitapların çoğuna dahil edilen ayrıntılar, maalesef bu güç olgunun üstesinden gelmek üzere genel cerraha yeterli donatım sağlamaya yetecek kadar kapsamlı değildir. Bu uzmanların bu anatomik bölgede, kardiyotorasik travma kitaplarından edinilmiş beceri ve bilgileri kardiyotorasik cerrah arkadaşlarının operatif becerisi ve bilgisi ile karşılaştırılamaz. Kardiyotorasik cerrahlar tarafından temel ve kolay olarak kabul edilen teknikler, genel cerrahlar için yabancı ve zor olabilir. Kardiyotorasik travma cerrahisinde karşılaşılabilecek tehlikeli noktaları ve güçlükleri biliyor olmak, bu uzmanların operasyon sırasındaki hatalardan sakınmalarına ve kendi hasta sonuçlarını geliştirmelerine olanak sağlayacaktır. Bu yazıda, göğüs bölgesine nafiz penetran travmaları ameliyat eden cerrahların yaygın şekilde karşılaştıkları tehlikeler vurgulandı.
The majority of patients with penetrating thoracic trauma are managed non-operatively. Those requiring surgery usually go to theater with physiological instability. The critical condition of these patients coupled with the rarity of penetrating thoracic trauma in most European countries makes their surgical management challenging for the occasional trauma surgeon, who is usually trained as a general surgeon. Most general surgeons have a general knowledge of basic cardiothoracic operative surgery, knowledge originating from their training years and possibly enhanced by reading operative surgery textbooks. Unfortunately, the details included in most of these books are not extensive enough to provide him with enough armamentaria to tackle the difficult case. In this anatomical region, their operative dexterity and knowledge cannot be compared to that of their cardiothoracic colleagues, something that is taken for granted in their cardiothoracic trauma textbooks. Techniques that are considered basic and easy by the cardiothoracic surgeons can be unfamiliar and difficult to general surgeons. Knowing the danger points and the pitfalls that will be encountered in cardiothoracic trauma surgery will help them to avoid intraoperative errors and improve patient outcome. The purpose of this manuscript is to highlight the commonly encountered pitfalls by trauma surgeons operating on penetrating trauma to the chest.

2.War surgery in the 21st century: current approach to trauma cases
Mehmet ERYILMAZ, Ali İhsan UZAR
PMID: 18988049  Pages 268 - 276
Askeri ve sivil yaşamda travma sonucu gelişen ölümler ciddi toplumsal sorunlardandır; amaç yaralanmaları azaltmak ve ölümleri kabul edilebilir seviyelere çekebilmektir. Bu nedenle sağlık personelinin travma ve resüsitasyon bilgilerine hakim olması, yaralı ve travmalı hastaya güncel tıbbi yaklaşım esaslarını bilmesi gerekir. Travma koşullarında erken yaşam kurtarıcı girişimler, ileri hat cerrahi timleri tarafından uygulanan hasar kontrol cerrahileri ve tıbbi tahliye sistemlerindeki gelişmeler tedavinin etkin uygulanabilmesini sağlamakta ve mortalite oranlarını azaltmaktadır. Son yıllarda bu tür olguların tedavisindeki yaklaşımda büyük farklılıklar meydana gelmiştir. Uygun bir tıbbi yaklaşımın esaslarını belirlemek arzusuyla literatür taraması gerçekleştirilen çalışmamızda, sah(r)ada uygulamaya sokulan ya da uygulanması önerilen girişim stratejilerini gözden geçirmek ve olabildiği oranda bir konsensüs sağlamak amaçlanmıştır.
Death caused by trauma is a major social problem in both the military and the civilian world. The goal is to reduce injuries and deaths to acceptable limits. Thus, healthcare providers should have the necessary information on trauma and resuscitation and be aware of current principles of approach to trauma patients. Early life-saving procedures in the trauma setting, damage control surgeries performed by an advanced line of surgical teams, and improvement in medical evacuation systems provide effective treatment in trauma casualties and reduce the mortality rate. Significant changes have occurred recently in the treatment of trauma cases. In our study, we aimed to search the literature in order to describe the principles of proper medical approach, to review the operational strategies recommended in the field and to develop a consensus to the extent possible.

EXPERIMENTAL STUDY
3.The effect of piracetam on brain damage and serum nitric oxide levels in dogs submitted to hemorrhagic shock
Seda Özkan, İbrahim İkizceli, Erdoğan Mütevelli Sözüer, Levent Avşaroğulları, Figen Öztürk, Sebahattin Muhtaroğlu, Okhan Akdur, Can Küçük, Polat Durukan
PMID: 18988050  Pages 277 - 283
AMAÇ: Hemorajik şok oluşturulan köpeklerde, pirasetamın şoka bağlı nitrik oksit düzeylerinde değişikliğe ve beyin dokusunda oluşan hipoksiye etkisinin olup olmadığı araştırıldı. GEREÇ-YÖNTEM: Denekler randomize olarak 10’ar köpekten oluşan dört gruba ayrıldı. Grup I, bir saatlik hemorajik şoka uğratıldı ve hemorajik şok sonrası tedavi verilmedi. Grup II, bir saatlik hemorajik şoka uğratıldı ve şok sonrası kan ile birlikte serum fizyolojik verildi. Grup III, bir saat hemorajik şoka uğratıldı ve şok sonrası kan ile birlikte intravenöz pirasetam verildi. Grup IV’e ise şok ve tedavi uygulanmadı. Deneyin başlangıcında, 60., 120. ve 180. dakikalarda nitrik oksit analizi için kan örnekleri alındı. Deneyin sonunda, histopatolojik inceleme için beyin doku örnekleri çıkarıldı. BULGULAR: Kan basıncı ve nabız değerlerindeki düzelmenin Grup III’deki deneklerde Grup II’deki deneklere göre daha iyi olduğu saptandı. Grup I’de nitrik oksit seviyelerinde yükselme olmasına rağmen, pirasetamla nitrik oksit seviyeleri arasında herhangi bir ilişki saptanmadı. Deneyin sonunda, Grup III’de hemorajik şoka bağlı gelişen beyin hasarındaki düzelmenin kontrol grubuna göre daha iyi olduğu saptandı. SONUÇ: Tedaviye eklenen pirasetam hemorajik şokta iskemik hasarı azaltabilir.
BACKGROUND: To demonstrate the effect of piracetam on changes in brain tissue and serum nitric oxide levels in dogs submitted to hemorrhagic shock. METHODS: The subjects were randomized into four subgroups each consisting of 10 dogs. Hemorrhagic shock was induced in Group I for 1 hour and no treatment was given to this group. Blood and saline solutions were administered to Group II following 1 hour hemorrhagic shock. Blood and piracetam were given to Group III following 1 hour shock. No shock was induced and no treatment was applied to Group IV. Blood samples were obtained at the onset of the experiment and at 60, 120 and 180 minutes for nitric oxide analysis. For histopathological examination, brain tissue samples were obtained at the end of the experiment. RESULTS: The observed improvement in blood pressure and pulse rates in Group III was more than in Group II. Nitric oxide levels were increased in Group I; however, no correlation between piracetam and nitric oxide levels was determined. It was seen that recovery in brain damage in Group III was greater than in the control group. CONCLUSION: Piracetam, added to the treatment, may decrease ischemic damage in hemorrhagic shock.

ORIGINAL ARTICLE
4.Do C-reactive protein and body mass index predict duration of mechanical ventilation in critically ill trauma patients?
Azim Honarmand, Mohammadreza Safavi
PMID: 18988051  Pages 284 - 291
AMAÇ: Mekanik ventilasyon gerektiren hastalarda kritik hastalığın basit, pahalı olmayan ve dinamik bir göstergesi olarak vücut kitle indeksi (VKİ) ve C-reaktif proteinin (CRP) öngörme değeri bilinmemektedir. Bu nedenle, bu çalışma, yoğun bakım ünitesine (YBÜ) kabul edilen travma hastalarındaki VKİ ve CRP göstergeleriyle mekanik ventilasyon süresi arasındaki bir ilişki varlığını ve insidansını belirlemek amacıyla yürütüldü.
GEREÇ-YÖNTEM: Bu prospektif gözlemsel çalışma, 72 kritik travma hastası üzerinde gerçekleştirildi. YBÜ’ye kabul edilen hastalar, mekanik ventilasyon süresine göre Grup A (≤7 gün) ve Grup B (>7 gün) şeklinde sınıflandı. Hastaların biyolojik durumu, YBÜ’ye kabul edilişte (T1), yatırıldıktan sonraki 48. ve 72. saatte, mekanik ventilasyona başlandığı gün (T2) veya mekanik ventilasyonun kesildiği günlerde (T3) değerlendirildi. T2 veya T3’de, aynı zamanda VKİ, serum albümin ve Ardışık Organ Yetersizliğinin Değerlendirilmesi (Sequential Organ Failure Assessment-SOFA) skoru ile ilgili veriler de toplandı.BULGULAR: T3’de, SOFA skoru, VKİ, albümin ve CRP, A grubuna kıyasla B grubunda anlamlı şekilde daha yüksek oldu (p<0,01). B grubu hastalarındaki düşük VKİ (≤20 kg/m2) veya yüksek CRP insidansı (>10 mg/L), T2 veya T3’de A grubu hastalarına kıyasla anlamlı şekilde daha yüksek oldu (p<0,05). Yedi günden daha uzun süreli mekanik ventilasyonun en güçlü prediktörü CRP oldu ve bunu T3’de VKİ izledi.
SONUÇ: Hem VKİ hem CRP, SOFA skoru ile kıyaslanabilir şekilde uzamış mekanik ventilasyon riskinin tahmin edilmesinde kullanılabilmektedir.
BACKGROUND: The predictive ability of body mass index (BMI) or C-reactive protein (CRP) as a simple, inexpensive, and dynamic marker of critical illness in patients requiring mechanical ventilation (MV) is unknown. This study was thus conducted to determine the incidence and presence of a relationship between the predictors of BMI or CRP and duration of MV in trauma patients admitted to the intensive care unit (ICU).
METHODS: This prospective observational study included 72 critically ill trauma patients. Admitted patients were categorized by duration of MV to Group A (≤7 days) and Group B (>7 days). The biological status of patients was assessed by the serial measurement of CRP on admission to the ICU (T1), at 48 and 72 hours after admission, and on the day of beginning (T2) or discontinuation (T3) of MV. Data on BMI, serum albumin, and the Sequential Organ Failure Assessment (SOFA) score were also collected at T2 or T3.
RESULTS: At T3, the SOFA score, BMI, albumin, and CRP were significantly higher in patients in Group B compared with Group A (p<0.01). The incidence of low BMI (≤20 kg/m2) or high CRP (>10 mg/L) in patients in Group B was significantly higher at T2 or T3 compared with Group A (p<0.05). At T3, CRP was determined as the most powerful predictor of >7 days of MV followed by BMI. CONCLUSION: Both BMI and CRP, comparable with the SOFA score, can be used in estimating the risk of prolonged MV.

5.A prospective and comparative study of referrals to neurosurgeons in an emergency department: does use of guidelines for head trauma affect the assessment made by non-neurosurgeons?
Naci Balak
PMID: 18988052  Pages 292 - 298
AMAÇ: Kafa travmalı hastaların doğrudan beyin cerrahisi birimlerine kabul edilmesindeki kısıtlılık dünyanın birçok bölümünde pratikte yaşanan ortak bir durumdur. Bu çalışma, kafa travmalı hastaların beyin cerrahlarından görüş alınmasından önceki ilk nörolojik muayenelerinin ve tedavilerinin yeterli derecede yapılıp yapılamadığını değerlendirmek ve aynı zamanda kafa yaralanması olan hastaların tedavisinde, kılavuzların sıkı bir şekilde kullanımının etkilerini saptamak için yapıldı. GEREÇ-YÖNTEM: Acil servisteki farklı doktorların, aynı beyin cerrahına kafa travmalı hastaları danışmaları, ileriye dönük olarak iki farklı altı aylık dönemde incelendi: Beyin cerrahı olmayan doktorların kafa travmalı hastalardan beyin cerrahisi girişimleri gerektirenlerin seçimi konusunda eğitim almadıkları birinci dönem ve eğitim sonrası ikinci dönem. BULGULAR: Birinci dönem; kafa travmalı hastaların ilk nörolojik muayeneleri, tedavileri beyin cerrahı olmayan doktorlar tarafından doğru olarak gerçekleştirilemiyordu. Buna karşın ikinci dönem, beyin cerrahı olmayan doktorlar en azından altı ay sistematik nöroşirürji eğitimi aldıktan sonra beyin cerrahisi girişimleri gerektiren hastaları daha doğru olarak seçebiliyorlardı. SONUÇ: Uzmanlık eğitimi almış travma cerrahlarının bulunmadığı hastanelerde, beyin cerrahları acil serviste nöroşirürjikal olguların seçimi konusunda beyin cerrahı olmayan doktorları eğitmelidirler. Bu eğitimde, kafa yaralanmalarının tedavisi kılavuzlarının kullanılması çok etkilidir.
BACKGROUND: Restriction of the direct admission of all head-injured patients to the neurosurgical unit remains common practice in many parts of the world. This study was conducted to assess if the initial neurological examination of patients with a head trauma and their management are adequately performed before the referrals and also to determine whether strict use of guidelines for the management of patients with head injuries can be effective. METHODS: The referrals of head-injured patients from different doctors in the emergency department to the same neurosurgeon were assessed prospectively in two separate 6-month periods: the period before training of the non-neurosurgeon physicians on the selection of cases that require a neurosurgical intervention and the period after training. RESULTS: The first part of study showed that initial neurological examination of patients with a head trauma and their management were not performed correctly by the non-neurosurgeon physicians. However, the second study period showed that non-neurosurgeon physicians performed a more accurate selection of patients requiring a neurosurgical intervention after receiving systematic neurosurgical training for at least 6 months. CONCLUSION: In hospitals where there are no specialist trauma surgeons, neurosurgeons should train non-neurosurgeons regarding the accurate selection of neurosurgical cases that need an emergency intervention. In this training, use of guidelines for the management of head injuries is very effective.

6.Severe hand injuries in children related to farm tractors: a report of 70 cases
Güzin Yeşim Özgenel, Selçuk Akın, Serhat Özbek, Ramazan Kahveci, Mesut Özcan
PMID: 18988053  Pages 299 - 302
AMAÇ: Bu çalışmada, çocukluk döneminde görülen traktöre bağlı el yaralanmaları gözden geçirildi. GEREÇ-YÖNTEM: Merkezimize 70 çocuk hasta (53 erkek, 17 kız; dağılım 1-11 yaş) kabul edildi. Hastalar cinsiyet, yaş, hasarlanmanın tipi, tedavinin şekli ve fonksiyonel sonuçlar açısından analiz edildi. Tedavinin ilk basamağı geniş debridman ve irigasyondu. Kompleks yumuşak doku defekti olan hastalar çok seanslı rekonstrüksiyon girişimleri ile tedavi edildi. Amputasyon veya kısmi amputasyonlarda dolaşımı olmayan parmaklara amputasyon uygulandı.BULGULAR: En sık karşılaşılan hasarlanma tipi, amputasyonlar ve kompleks yumuşak doku defektleri idi. Diğer hasarlanmalar içerisinde, kırıklar, kısmi amputasyonlar ve cilt defektleri yer almakta idi. Yirmi olguda cilt defekti kısmi kalınlıkta deri grefti ile kapatıldı ve fonksiyonel sonuçlar iyi idi. Kompleks yumuşak doku hasarlanması olan 40 olguda cilt defekti flep ile kapatıldı. Fonksiyonel sonuçlar bu olguların 30’unda iyi ve 10’unda orta idi. Tam amputasyon olan 50 parmak da hasarlanmadan hemen sonra revaskülarizasyon denendi ancak olguların hepsinde başarısızlıkla sonuçlandı. Fonksiyonel sonuçlar olguların 40’ında iyi, 5’inde orta ve 5’inde kötü idi. Bütün kırıklar 6 hafta içerisinde iyileşti ve kemik iyileşmesi ile ilgili komplikasyon gözlenmedi. SONUÇ: Bu ciddi el yaralanmalarında agresif debridman, kırık redüksiyonu ve erken yumuşak doku örtümü temel tedavi yöntemleridir.
BACKGROUND: The purpose of this study was to review tractor-related childhood hand injuries. METHODS: Seventy children (53 males, 17 females; range 1 to 11 years) were admitted to our unit. Patients were analyzed according to sex, age, pattern of injury, type of treatment and functional results. The first step of the treatment included extensive debridement and irrigation. Patients with complex tissue defects were treated with multi-stage reconstruction procedures. Patients with amputations or partial amputations were treated with amputation of the devascularized digits. RESULTS: The most common injuries were amputations and complex tissue defects. Other types of injuries were fractures, partial amputations and skin defects. In 20 cases, skin defects were covered with split-thickness skin grafts and the functional results were good. In 40 cases with complex soft tissue injuries, skin defects were covered with flaps. The functional results were good in 30 and fair in 10. In 50 digits with complete amputations, attempts at revascularization immediately after injury failed in all patients. The functional results were good in 40, fair in 5 and poor in 5. All fractures healed in 6 weeks and no complications related with bone healing were observed. CONCLUSION: The concepts of aggressive debridement, fracture reduction, and early soft tissue coverage are central to the care of these hand injuries.

7.Mucinous cystadenoma of the appendix: a rare cause of acute abdomen
Kenan Calışkan, Sedat Yıldırım, Nebil Bal, Tarık Zafer Nursal, Aydın Can Akdur, Gökhan Moray
PMID: 18988054  Pages 303 - 307
AMAÇ: Akut karın bulguları oluşturan, apendiksin müsinöz kistadenomları araştırıldı.
GEREÇ-YÖNTEM: Histopatolojik olarak apendiksin müsinöz kistadenomu tanısı alan 11 hasta geriye dönük olarak değerlendirildi. Hastaların, dosya taramalarından elde edilen, demografik veriler, klinik özellikler, ultrasonografi (USG), kolonoskopi ve bilgisayarlı tomografi (BT) bulguları, patoloji raporları, ameliyat öncesi, ameliyat ve sonrası bulguları incelendi. BULGULAR: Patolojik incelemesi yapılan apendektomi parçalarında müsinöz kistadenom görülme sıklığı %0,95 olarak saptandı. Toplam 11 olgunun beşi kadındı. Ortalama yaş 70 (50-85) idi. Olgularda en sık görülen klinik bulgu ise karın ağrısıydı (%81,8). Karın USG’si yapılan sekiz olguda kistik kitle ve kist duvar kalsifikasyonları izlendi. BT incelemelerinde sekiz olguda düzgün kenarlı kistik kitle ve kist duvar kalsifikasyonu izlendi. Kolonoskopik inceleme yapılan bir olguda ise kolonda kitle izlendi. Diğer bir olguda ise eşlik eden kolon kanseri saptandı. Olguların dokuzuna apandektomi, ikisine sağ hemikolektomi ameliyatları yapıldı. SONUÇ: Kolonoskopi, USG ve BT mukosel tanısı ve yandaş kanser olgularının araştırılmasında faydalı yöntemler olmasına rağmen kesin tanı, ameliyat bulguları ve ameliyat sonrası yapılan patolojik incelemelerle belirlenir. Apendiksin müsinöz kistadenomlarının tedavisi apandektomidir, ancak ameliyat esnasında mukosel içeriğinin batın içine dökülmemesine özen gösterilmelidir.
BACKGROUND: We aimed to assess the acute abdominal conditions due to appendiceal mucinous cystadenomas. METHODS: We retrospectively evaluated 11 patients with histopathologically confirmed appendiceal mucinous cystadenoma. Patient charts and data on patient demographics; clinical features; ultrasonography (US), colonoscopy and computed tomography (CT) findings; pathology reports; and operative and postoperative management were reviewed. RESULTS: The incidence of appendiceal mucinous cystadenoma was 0.95% of all appendectomy specimens reviewed. In our review, there were 11 patients, five of whom were women. The median age was 70 years (50-85 years), and the most common presentation was abdominal pain (81.8%). On US in eight patients, findings were abdominal cystic mass and cyst wall calcification. The CT finding was well-encapsulated cystic mass in eight patients. In one case, a colonic mass was found in colonoscopic examinations. There was one patient with concomitant colon cancer. Appendectomy was performed in nine patients and right hemicolectomy was performed in two patients. CONCLUSION: Colonoscopy, US, and CT are useful tools in diagnosing mucocele and synchronous cancer. However, diagnosis is usually made intraoperatively or postoperatively on histopathological examination. Appendectomy is the standard of care for mucinous cystadenoma. Furthermore, it is important to prevent spillage of the mucocele content.

8.Should New Injury Severity Score Replace Injury Severity Score in Trauma and Injury Severity Score ?
Şule Akköse Aydın, Mehtap Bulut, Halil Özgüç, İlker Ercan, Nursel Türkmen, Bülent Eren, Mehmet Esen
PMID: 18988055  Pages 308 - 312
AMAÇ: Bu çalışmada, çoklu travmalı olgularda mortalitenin öngörülmesinde hem Yaralanma Şiddeti Ölçeği (ISS) ile Yeni Yaralanma Şiddeti Ölçeği (NISS) etkinliği karşılaştırıldı, hem de “Travma ve Yaralanma Şiddeti Ölçeği’nde (TRISS) ISS’nin yerini NISS alabilir mi?” sorusuna cevaplar arandı. GEREÇ-YÖNTEM: En az iki organ sistemi yaralanması olan 16 yaş üstü 550 travma olgusunun Revize Edilmiş Travma Skoru (RTS), ISS ve NISS’leri saptandı. Bu olguların TRISS’leri önce önerilen yönteme göre; ISS, RTS, yaş parametreleriyle (TRISS 1) sonra NISS, RTS ve yaş parametreleriyle (TRISS 2) hesaplandı. Her skorun cut-off değerleri ROC analizi ile belirlendi. Belirlenen cut-off değerlerine göre sınıflanan travma skorları, diğer olası risk faktörleriyle birlikte lojistik regresyon analizine konuldu ve mortaliteyi etkilemedeki risk düzeyi araştırıldı.
BULGULAR: ISS, NISS, TRISS 1 ve TRISS 2’için ideal cut-off değerleri sırasıyla 21.0 (AUC: 0,907), 25.0 (AUC: 0,914), 90 (AUC: 0,934), 86 (AUC: 0,935) olarak hesaplandı. Mortalitenin öngörülmesinde ISS ile NISS ve TRISS 1 ile TRISS 2 arasında istatistiksel olarak anlamlı bir farklılık saptanmadı. SONUÇ: Sonuç olarak, mortaliteyi öngörmede ISS ile NISS arasında anlamlı bir fark yoktur. TRISS modelinde ISS yerine NISS kullanılması anlamlı bir farklılığa yol açmamaktadır ve bu nedenle önerilebilir.
BACKGROUND: This study was performed to compare the efficacies of Injury Severity Score (ISS) and New Injury Severity Score (NISS), and to investigate whether replacing ISS with NISS in Trauma and Injury Severity Score (TRISS) changes the predictive power for mortality. METHODS: We retrospectively analyzed 550 patients aged over 16 years seen in our center over a period of four years who had injuries in at least two organ systems. The ISS, NISS and TRISS were calculated for each patient. TRISS was calculated in two ways: TRISS 1 with age, Revised Trauma Score (RTS) and ISS, and TRISS 2 with age, RTS and NISS. The cut-off values for TRISS 1, TRISS 2, ISS and NISS were determined by ROC analysis. RESULTS: The ideal cut-off values for the prediction of mortality were 21.0 (AUC: 0.907) for ISS and 25.0 (AUC: 0.914) for NISS. There was no statistically significant difference between the ROC curves of ISS and NISS. The ideal cut-off values for predicting mortality were 90 (AUC: 0.934) for TRISS 1 and 86 (AUC: 0.935) for TRISS 2. There was no statistically significant difference between the ROC curves of TRISS 1 and TRISS 2. CONCLUSION: Use of NISS instead of ISS in the TRISS model demonstrated no significant difference, and it can thus be recommended for use.

9.Effects of co-morbid disease and drug consumption on trauma patients 65 years of age and older: a university emergency department experience
Can Aktaş, Şevki Hakan Eren, Mehmet Eryılmaz
PMID: 18988056  Pages 313 - 317
AMAÇ: Travma nedeniyle acil servise başvuran 65 yaş ve üstü bireylerin travma nedenleri, travma sonucu ortaya çıkan bulgular, yandaş hastalıklarının ve ilaç kullanımının travma etyolojisi üzerine olan etkisi araştırıldı. GEREÇ-YÖNTEM: Bu çalışma Yeditepe Üniversitesi Hastanesi acil servisinde Ocak 2005 ile Şubat 2006 tarihleri arasında gerçekleştirildi. Çalışmaya, travma nedeniyle acil servise getirilen 65 yaş ve üstü 91 olgu (48 erkek [%52,7], 43 kadın [%47,3]; ortalama yaş 73±5,42; dağılım 65-92) dahil edildi. Olguların yaşları, cinsiyetleri, başvuru nedenleri, yaralanma tipleri, yandaş hastalıkları, ilaç kullanımları ve Yaralanma Şiddeti Ölçeği incelendi. BULGULAR: Hastaların 57’si (%62,6) düşük enerjili düşme, 13’ü (%14,3) yüksek enerjili düşme, 6’sı (%6,6) düşük enerjili araç kazası ve 14’ü (%15,4) yüksek enerjili araç kazası nedeniyle başvurdu. Düşme nedeniyle başvuran hastalarda, hipertansiyon, düşme dışı nedenlere göre anlamlı olarak daha sık rastlandı (p=0,003). Düşük enerjili düşmelerde femur kırığı daha sık gözlendi (p=0,026). Yüksek enerjili düşmelerle vertebra kırığı arasında anlamlı bir ilişki saptandı (p=0,037). Düşük enerjili motorlu araç kazalarında yumuşak doku travması anlamlı olarak daha yüksek idi (p=0,01). Yüksek enerjili motorlu araç kazaları ile kot kırığı arasında anlamlı olarak ilişki vardı (p<0,001). SONUÇ: Akut ya da kronik hastalıklar ve ilaçların etkileri yaşlı bireylerin yaralanma riskini arttırmaktadır. Bu nedenlerden dolayı tüm yaşlı travma hastaları değerlendirilirken ilaç kullanımı, yandaş hastalık öyküsü dikkatle sorgulanmalı ve travmaya neden olan faktörler de göz önünde bulundurulmalıdır.
BACKGROUND: The objective of this study was to evaluate the causes and demographics of trauma patients 65 years of age and older, and also the effects of co-morbidities and drug use on trauma. METHODS: This study was performed in Medicine Faculty of Yeditepe University Hospital Department of Emergency Medicine Outpatients Clinic between January 2005 - February 2006. Ninety-one trauma patients (48 males [52.7%], 43 females [47.3%]; mean age 73±5.42; range 65 to 92 years) 65 years of age and older were included into the study. Age, gender, trauma causes, injury types, co-morbidities, drug consumption and injury severity scores were recorded onto the study form.
RESULTS: Fifty-seven (62.6%) patients were admitted to the emergency department because of low-energy fall, 13 patients (14.3%) for high-energy falls, 6 patients (6.6%) for low-energy motor vehicle crush, and 14 patients (15.4%) for high-energy motor vehicle crush. Hypertension was significantly more frequent in falls than the other trauma mechanisms (p=0.003). There was a higher rate of femur fracture in low-energy falls than the others (p=0.026). However, the rate of vertebral fracture was higher in high-energy falls (p=0.037). Soft tissue injuries were seen most often in low-energy motor vehicle crush injuries (p=0.01) while rib fractures were seen most frequently in high-energy motor vehicle crush injury (p<0.01). CONCLUSION: Acute or chronic disease and drug side effects may facilitate the exposure of elderly people to trauma. Drug consumption, co-morbid diseases and trauma causes should be taken into consideration during the evaluation of elderly trauma patients.

10.The evaluation of abstracts presented at the 5th Congress of National Trauma and Emergency Surgery
Turgut Deniz, Meral Saygun, Tayfun Sahiner, Fatih Ağalar, Korhan Taviloğlu, Kaya Yorgancı, Cemalettin Ertekin
PMID: 18988057  Pages 318 - 322
AMAÇ: V. Ulusal Travma ve Acil Cerrahi Kongresi’nde sunulan bildiri özetlerinin öz yazım kılavuzuna uygunluğu değerlendirildi; demografi, metodoloji ve yazım tekniği yönünden incelendi. GEREÇ-YÖNTEM: Kongre kitapçığındaki 451 bildiri değerlendirmeye alındı. Değerlendirilen parametreler; çalışmanın türü ve içeriği, çalışmanın yapıldığı kurumlar, yazar sayısı, başlık kullanımının uyumluluğu, yapısal öz kullanımı, sözcük sayısı, dilin akıcılığı, uygun istatistiksel değerlendirme ve sonuç-öz ilişkisiydi. BULGULAR: Çalışmaların %49’u retrospektif, %29’u olgu sunumuydu. Bildirilerin %33’ü izole organ yaralanması, %26’sı tek sistem yaralanması, %24’ü çoklu sistem yaralanmasına ilişkindi. Çalışmaların %43’ü üniversite, %38’i devlet hastanesi kökenliydi. Çalışmaların %40’ı genel cerrahiyle ilgiliydi, %29’u ise multidisiplinerdi. Çalışmalardaki ortalama yazar sayısı 5,6±1,8 idi; üniversite ve devlet hastaneleri arasında istatistiksel olarak anlamlı farklılık saptandı (p=0,001). Bildirilerin %91’inde yapısal öz vardı, %57’si 100-250, %42’si ise 250-500 sözcük içermekteydi. Çalışmaların %73’ü akıcı olarak değerlendirildi. Tüm bildirilerin %19’unda istatistiksel yöntem uygulandığı belirlendi. Bildirilerin çoğu akıcı idi. İstatistiksel analiz uygulama yönünden üniversite ve devlet hastaneleri arasında anlamlı fark saptandı (p=0,001). Sonuç-öz ilişkisi bildirilerin %71’inde yeterli olarak değerlendirildi. SONUÇ: Bildiri özeti yazma konusunda bazı sorunlarımızın olduğu saptanmıştır. Yapısal öz kullanımı, akıcılık ve yazım kurallarına uyumu artırmaktadır. Özellikle çoklu yaralanlamaları irdeleyen klinik çalışmalar ve deneysel çalışmalar özendirilmeli, bu yönde araştırmalar teşvik edilmelidir.
BACKGROUND: The aim of this study was to evaluate demographics, methodological data and writing style of abstracts presented at the 5th Congress of National Trauma and Emergency Surgery. METHODS: Study design, institutions and number of authors, appropriateness of the title, use of a structured abstract, word count, fluency, accuracy of the statistical evaluation, and conclusion-abstract accordance were assessed in 451 abstracts. RESULTS: Nearly 49% of abstracts were retrospective and 29% were case reports in design. 33%, 26%, and 24% of abstracts were related to isolated organ, single system and multi-system injuries, respectively. Approximately two-fifths of presentations were university-based. Approximately one-third of presentations were multidisciplinary in origin. The mean number of authors was 5.6±1.8, and a statistical significance was found between abstract contributions from university versus other hospitals (p=0.001). Three-fourths of the abstracts had an appropriate title and 91% were structured. Word count was 100-250 in 57% and 250-500 in 42% of abstracts. Statistical analysis was used in only 19% of abstracts. Most of the abstracts were fluent. Conclusion-abstract accordance was present in 71% of the abstracts. CONCLUSION: Our results indicate there are some deficiencies in the abstract writing process. The use of a structured abstract may intensify fluency and compliance to abstract writing guidelines. Clinical studies regarding multi-traumatized patient groups and experimental studies should be encouraged.

CASE REPORTS
11.Appendicolithiasis causing diagnostic dilemma: a rare cause of acute appendicitis (report of a case)
Zafer Teke, Burhan Kabay, Halil Erbiş, Ömer Levent Tuncay
PMID: 18988058  Pages 323 - 325
Apandikolitiyazis, apandis içerisinde taşlaşma meydana gelmesi şeklinde tanımlanan bir durumdur. Apandis taşları, akut apandisitli hastalarda %10 oranında bulunur, fakat daha sıklıkla perfore apandisitte ve apse oluşumunda görülür. Biz burada genitoüriner sistemin akut hastalıklarını taklit eden ve tanısal karışıklığa neden olan apandikolitiyazise bağlı bir akut apandisit olgusu sunuyoruz. Otuz sekiz yaşındaki bir erkek hasta şiddetli, ani başlangıçlı, tekrarlayan, sağ kasık bölgesine doğru yayılan, bulantının eşlik ettiği kramp tarzı karın sağ alt kadran ağrısı ile acil servise başvurdu. Fiziksel incelemede karın sağ alt kadranda defans muskuler ve ribaund hassasiyeti, sağ üreter trasesinde hassasiyet ve sağ kostovertebral açı hassasiyeti saptandı. Direkt grafide, sağ böbrek taşı ve karın sağ alt kadranda 3 cm çapında insidental opasite olduğu görüldü. Hastaya apandektomi yapıldı. Tanı operasyonla ve apandikolitiyazisi gösteren apandektomi materyalinin direkt grafisiyle konuldu. Akut apandisit, çeşitli genitoüriner hastalıklar şeklinde ortaya çıkabilir. Akut apandisitle birlikte veya birlikte olmadan bir apandis taşı olasılığı, akut alt karın ve pelvik hastalıkların ayırıcı tanısında ve sık görülen akut ürolojik hastalıklardan dolayı her zaman düşünülmelidir.
Appendicolithiasis is a condition characterized by a concretion in the vermiform appendix. Appendicoliths are found in 10% of patients with acute appendicitis, but they are seen more frequently in perforated appendicitis and in abscess formation. We herein report a case of acute appendicitis due to appendicolithiasis, which mimics acute disorders of the genitourinary tract and causes diagnostic confusion. A 38-year-old man presented to our emergency department with a history of intense, acute, recurrent, crampy right lower quadrant pain radiating to the right groin region, accompanied by nausea. Physical examination revealed muscular defense and rebound tenderness in the right lower quadrant, tenderness in the line of the right ureter and right costovertebral angle tenderness. On X-ray examination, a right kidney stone was identified as was an incidental 3-cm density in the right lower quadrant. The patient underwent appendectomy. The diagnosis was made by operation and also X-ray examination of the appendectomy material showing appendicolithiasis. Acute appendicitis may manifest as a variety of genitourinary disorders. The possibility of an appendicolith with or without acute appendicitis must always be considered in the differential diagnosis of acute lower abdominal and pelvic disorders, and in the consideration of common acute urological disorders.

12.Perioral electrical burn in children: case report
Mustafa Keskin, Zekeriya Tosun, Ahmet Duymaz, Nedim Savacı
PMID: 18988059  Pages 326 - 329
Nadir görülen bir ev içi yaralanma olan perioral elektrik yanıkları estetik ve fonksiyonel açıdan deformiteye yol açmaktadırlar. Bu yüzden bölgenin rekonstrüksiyonu da özellik arz etmektedir. Perioral elektrik yanıkları genelde üç yaş altı çocuklarda elektrik kablosunun ısırılması ile meydana gelir. Acil servise getirilen 11 aylık kız çocuğunda; prize takılı televizyonun elektrik kablosunu ısırma sonucu perioral elektrik yanığı saptandı. Dudağın %60’ını kapsayan, altta mentuma uzanan, sol kommissürü içine alan, üst dudağın sol yarısının ıslak mukozasına uzanan ve dilin distalini ve ağız tabanını kapsayan yanık alan mevcut idi. Yanığın meydana gelmesini takiben sekizinci günde çevre sağlam doku ile yanıklı doku tamamen birbirinden ayrıldı ve alt labial arterden kanama meydana geldi. Alt dudak defektini kapatmak için defekt lateralinden, inferior pediküllü, nazolabial flep kullanıldı. Flebin mukoza tabakası diseke edilip, ilerletilerek alt dudak vermillonu oluşturuldu. Bu olgu ile birlikte perioral elektrik yanıklarında tedavi prensipleri ve seçenekleri sunuldu.
Perioral electrical burns are rarely seen household injuries that cause both functional and aesthetic deformities requiring special consideration for reconstruction. The cause is usually a child younger than 3 years old biting an electrical cord. An eleven-month-old girl admitted to the emergency room with perioral electrical burn after biting an electrical cable of a television. Her burn area included 60% of the lower lip, down to the mentum, and including left commissure, distal part of the tongue and the floor of the mouth. On the 8th day following the burn, the burned necrotic tissues separated from the healthy living tissues and a bleeding from the labial artery was observed. To reconstruct the lip defect, an inferior-based nasolabial flap from the lateral side was used. The mucosa of the flap was dissected and advanced to form the lower lip vermillion. With this case presentation, the principles and options for perioral electrical burns are presented.

13.Stump appendicitis, rare complication after appendectomy: report of a case
Öner Menteş, Nazif Zeybek, Aslı Oysul, Sevgen Çelik Önder, Turgut Tufan
PMID: 18988060  Pages 330 - 332
Cerrahi pratikte apendektomi ameliyatı en sık yapılan işlemlerden birisidir. Güdük apandisiti inkomplet apendektomi sonrası rezidüel olarak kalan apandiksin enflamasyonu sonrası ender görülen komplikasyondur. Klinik olarak akut karın tablosuna yol açmaktadır. Bu yazıda, apendektomi ameliyatından 12 yıl sonra güdük apandisiti olan olgu sunuldu. Akut apandisit tanısı konulan olgu ameliyat edildi, ameliyat sonrası dördüncü gün sorunsuz olarak taburcu edildi. Güdük apandisit akut karının nadir görülen bir nedenidir ve ayırıcı tanıda dikkate alınmalıdır.
Appendectomy is one of the most common procedures in surgical practice. Stump appendicitis is an acute inflammation of the residual part of the appendix and a rare complication of incomplete appendectomy. It may present clinically as acute abdomen. We report a case of stump appendicitis 12 years after open appendectomy. After the diagnosis of acute appendicitis, the patient was operated and discharged from the hospital four days after operation without any complications. Stump appendicitis is a rare cause of acute abdomen and should be taken into consideration in the differential diagnosis.

14.Cerebral infarction due to traumatic carotid artery dissection: case report and review of current management
Cumhur Kılınçer, Mehmet Tiryaki, Yahya Çelik, Nilda Turgut, Kemal Balcı, Ufuk Utku, Sebahattin Çobanoğlu
PMID: 18988061  Pages 333 - 337
İlerleyen nöroradyolojik yöntemler sayesinde travmatik karotis diseksiyonlarının sanıldığı kadar seyrek olmadığı anlaşılmıştır. Asemptomatik olduğu için tanısı konulamayan bazı olgularda geç dönemde nörolojik defisit gelişebildiğinden şüpheli hasta grubunda karotis diseksiyonunun akla gelmesi ve uygun şekilde araştırılması gereklidir. Bu yazıda, geçirdiği trafik kazası sonrasında karotis interna arter diseksiyonu ve buna bağlı serebral enfarkt gelişen bir hasta sunuldu. Hastalığın patogenezi, klinik özellikleri ve uygulanan tanı ve tedavi yöntemlerinin seçimi literatür bilgisi ışığında tartışıldı, sık rastlanmayan ancak akılda tutulması gereken bu durum hakkında güncel bilginin aktarılması amaçlandı.
With the advent of improved neuroradiological methods, it has been determined that frequency of traumatic carotid artery dissections is higher than previously observed. Since delayed neurological deficits may develop in some asymptomatic undiagnosed cases, it is essential to consider the possibility of the carotid artery dissection and evaluate it properly in suspicious cases. In this article, a case of internal carotid artery dissection and subsequent cerebral infarction following a motor vehicle accident is presented. Pathogenesis, clinical features, diagnostic method choices and treatments in this rare but severe condition are discussed in light of the relevant literature in order to convey current knowledge.