BACKGROUND: Just as throughout the world in general, deaths related to animal attacks continue to be a public health problem in Turkey. A decrease in areas of natural habitat because of human invasion, and the use of these areas for hunting, wood-cutting, recreational and sporting activities has increased the possibility of humans encountering wild animals.
METHODS: A physical retrospective screening was made of the forensic records of a total of 8944 autopsy cases in the Forensic Medicine Institute of the Trabzon Group Directorate in the 10-year period between Januarry 2007 and December 2016.
RESULTS: When the types of animals causing the traumatic death were examined, the most frequent was cattle in 15 cases followed by horses in 7 cases, bears in 4 cases, wolves in 2 cases, and wild boars in 2 cases. According to the autopsy results, the cause of death was most often intrathoracic bleeding and intrathoracic organ damage, the regions of the body injured were seen to be most often the chest and back, and the most common form of injury was blunt/crush trauma.
CONCLUSION: From these records, cases were identified where the cause of death was traumatic animal attack, and examination was made of the sociodemographic characteristics, the type of animal that caused the injuries, information about the location of the incident, witness statements, information about the healthcare centre, findings of external examination and autopsy, and the cause.
AMAÇ: Hayvan ilişkili ölümler dünya genelinde olduğu gibi Türkiye’de de bir halk sağlığı problemi olmaya devam etmektedir. İnsanların invazyonu nedeni ile doğal yaşam alanlarının daralması ve bu alanlarda yapılan avcılık, odunculuk, eğlence ve sportif amaçlı etkinliklerden dolayı insanlarla vahşi hayvanların karşılaşma olasılığını artırmaktadır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Çalışmamızda Ocak 2007–Aralık 2016 tarihleri arasındaki 10 yıllık sürede Adli Tıp Kurumu Trabzon Grup Başkanlığı’nda otopsisi yapılan toplam 8944 olguya ait adli dosya fiziksel olarak, geriye dönük yöntemle taranmıştır. Bu dosyalar içerisinden travmatik hayvan saldı-rısı nedeniyle öldüğü tespit edilen olguların sosyo demografik özellikleri, yaralanmaya neden olan hayvanların cinsleri ve nitelikleri, olay yeri bilgileri, tanık ifadeleri, sağlık kuruluşuna ait bilgiler, dış muayene ve otopsi bulguları ve ölüm nedenleri çalışma kapsamında incelenmiştir.
BULGULAR: Travma nedeniyle ölüme neden olan hayvan türlerine bakıldığında; 15 olgu ile en sık karşılaşılanların sığır cinsi büyükbaş hayvanlar olduğu, ikinci sıklıkta karşılaşılan hayvan türünün yedi olgu ile at olduğu, dört olguda ayı, iki olguda kurt, iki olguda da yaban domuzu gibi vahşi hayvan türleri olduğu görülmüştür.
TARTIŞMA: Otopsi sonuçlarına göre ölüm nedenlerine bakıldığında; en sık karşılaşılan nedenin göğüs içi kanama ve göğüs içi organ yaralanması olduğu, en sık yaralanan bölgenin göğüs ve sırt, en sık yaralama biçiminin ise künt-ezici travma şeklinde olduğu görülmüştür.