p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945

Quick Search




SCImago Journal & Country Rank
A cruel twist: post-operative cecal volvulus [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2008; 14(2): 158-162

A cruel twist: post-operative cecal volvulus

Christopher D. Scott, Brian M. Trotta, Joseph J. Dubose, Elihu Ledesma, Charles M. Friel
Department Of Trauma And Critical Care, Southern California University, California, Usa

Cecal volvulus is an uncommon cause of intestinal obstruction, accounting for less than 1% of cases in Western countries. In the literature, it has been described as a complication following numerous common surgeries as well as a number of minimally invasive procedures. Presumably, it is more likely to occur following any surgical procedure which might require some degree of medial visceral rotation or disruption of the fusion plane between the cecum or ascending colon with the lateral peritoneum, providing sufficient mobility to allow for cecal volvulization to occur. In addition, cadaver and autopsy studies have also suggested that 10-20% of the population may have sufficient mobility of the colon to allow for volvulization. We present a review of the literature pertaining to the diagnosis and management of cecal volvulus as well as the case of J.R., a 78-year-old male with cecal volvulus six days following a right radical nephrectomy for renal cell carcinoma.

Keywords: Cecal volvulus, cecal diseases/diagnosis/surgery; intestinal obstruction/ diagnosis/ surgery.

Acımasız bir bükülme: Postoperatif çekal volvulus

Christopher D. Scott, Brian M. Trotta, Joseph J. Dubose, Elihu Ledesma, Charles M. Friel
Güney Kaliforniya Üniversitesi, Travma Ve Yoğun Bakım Bölümü, Kaliforniya, Abd.

Çekal volvulus, Batı ülkelerindeki olguların %1’inden daha az bir kısmında açığa çıkan ve sık karşılaşılmayan bağırsak tıkanıklığı nedenidir. Literatürde, sık gerçekleştirilen sayısız ameliyatla birlikte bazı minimal invaziv işlemlerden sonra karşılaşılan bir komplikasyon olarak tanımlanmıştır. Çekal volvulus, oluşmasına izin vermeye yetecek, mobilite sağlayacak şekilde, belli ölçüde tıbbi viseral rotasyon gerektirebilen herhangi bir cerrahi işlem veya çekum ya da çıkan kolon ile lateral periton arasındaki birleştirme düzleminin kesintiye uğramasından sonra oluşması daha olasıdır. Kadavra ve otopsi çalışmaları da, nüfusun %10-20 kadarının volvulizasyon oluşmasını sağlamaya yetecek ölçüde kolon hareketliliğine sahip olabileceği izlemini bırakmıştır. Çekal volvulus tanısı ve tedavisine ilişkin bir gözden geçirmeyle birlikte renal hücreli karsinom nedeniyle uygulanan sağ radikal nefrektomi ameliyatından altı gün sonra gelişen bir çekal volvulus olgusu olan 78 yaşındaki J.R. isimli erkek hastayı sunuyoruz.

Anahtar Kelimeler: Bağırsak tıkanıklığı/tanı/cerrahi, çekal volvulus; çekal hastalık/tanı/cerrahi.

Christopher D. Scott, Brian M. Trotta, Joseph J. Dubose, Elihu Ledesma, Charles M. Friel. A cruel twist: post-operative cecal volvulus. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2008; 14(2): 158-162

Corresponding Author: Joseph J. Dubose, United States
Manuscript Language: English