p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945
Volume : 30 Issue : 10 Year : 2024

Quick Search

SCImago Journal & Country Rank
Review of our 10 years experience in cold burns at the burn center in the Southeast Anatolia region of Turkey [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2022; 28(3): 369-374 | DOI: 10.14744/tjtes.2021.21901

Review of our 10 years experience in cold burns at the burn center in the Southeast Anatolia region of Turkey

Ebral Yiğit1, Ahmet Çınar Yastı2
1Department of General Surgery, Gazi Yaşargil Training and Research Hospital, Diyarbakır-Turkey
2Department of General Surgery, Ankara City Hospital, Ankara-Turkey

BACKGROUND: Frostbite injuries remain to be one of the most complex and current problems of emergency medicine. Although cold burns are less frequent in hot climatic regions, it is a trauma, especially for men in our region. Also, most of the patients have difficulties in gaining early access to health and burn centers.
METHODS: We performed a retrospective analysis on sixteen patients aged between 13 and 82, who were presented to Gazi Yaşargil Training and Research Hospital Burn Center due to frostbite injuries. Data of each patient, including age, gender, injury time, extremity injuries, bacteriological observations, and general warming, were obtained from patients’ files and computer records.
RESULTS: After providing the first intervention to all the patients with trauma, a circulatory disorder of the injury area was deter-mined, and the treatment was provided accordingly. The treatment of these patients required very long and expensive operations, which often resulted in making them disabled.
CONCLUSION: Deep frostbites in the cold winter months are frequently observed due to the unconscious use of ice and illegal crossings from the mountains at the Turkey border.

Keywords: Demographic characteristics, frostbite injury; prevention; treatment.

Türkiye Güneydoğu Anadolu Bölgesi’ndeki yanık merkezinde donmaya bağlı yanıklarda 10 yıllık deneyimimiz

Ebral Yiğit1, Ahmet Çınar Yastı2
1Gaziyaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Diyarbakır
2Ankara Şehir Hastanesi, Genel Cerrahi Anabilim Dalı, Ankara

AMAÇ: Donmaya bağlı yaralanmalar, acil tıbbın en karmaşık ve güncel sorunlarından biri olmaya devam etmektedir. Sıcak iklime sahip bölgelerde, donmaya bağlı yanıkları daha az sıklıkta olup, özellikle bölgemizde daha çok erkeklerin karşılaştığı bir travmadır. Hastaların çoğu sağlık merkezlerine ve yanık merkezlerine erken dönemde ulaşımda sorun yaşamaktadır.
GEREÇ VE YÖNTEM: Gazi Yaşargil Eğitim ve Araştırma Hastanesi Yanık Merkezi’ne donmaya bağlı yaralanmalar nedeniyle başvuran yaşları 13 ila 82 arasında değişen 16 kişi geriye dönük olarak incelendi. Yaş, cinsiyet, yaralanma süresi, ekstremite yaralanmaları, bakteriyolojik incelemeler ve hastaların genel ısınması dahil olmak üzere her hastaya ait veriler hastaların dosyalarından ve bilgisayar kayıtlarından elde edildi.
BULGULAR: Travmalı tüm hastalara ilk müdahale yapıldıktan sonra yaralanan bölgede dolaşım bozukluğu belirlendi ve buna göre tedavi sağlandı. Bu hastaların tedavisi çok uzun ve pahalı operasyonlar gerektirdi ve bu da çoğu kez engelli olmalarına neden oldu.
TARTIŞMA: Soğuk kış aylarında, bilinçsiz buz kullanımı ve Türkiye sınırındaki dağlardan kaçak geçişler nedeniyle sıklıkla derin donma yanıkları görülmektedir.

Anahtar Kelimeler: Demografik özellikler, donma yaralanması; korunma; tedavi.

Corresponding Author: Ebral Yiğit, Türkiye
Manuscript Language: English
×
APA
NLM
AMA
MLA
Chicago
Copied!
CITE