p-ISSN: 1306-696x | e-ISSN: 1307-7945

Quick Search




SCImago Journal & Country Rank
Knowledge and attitude of Turkish parents regarding car safety seats for children [Ulus Travma Acil Cerrahi Derg]
Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2009; 15(5): 482-486

Knowledge and attitude of Turkish parents regarding car safety seats for children

Esra Şevketoğlu1, Sami Hatipoğlu1, Gülbaran Esin1, Serdar Oztora2
1Department Of Pediatrics, Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Research And Training Hospital, Istanbul
2Department Of Emergency Medicine, Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Research And Training Hospital, Istanbul

BACKGROUND
One of the major causes of death among children younger than 15 years is vehicular injury. Car safety seats protect children in a crash if they are used correctly. The objective of this study was to assess the level of parental knowledge and their attitudes regarding car safety seats.
METHODS
The survey was conducted in May and June 2007 at Bakirkoy Dr. Sadi Konuk Research-Training Hospital. Randomly selected parents were asked to complete an anonymous self-administered questionnaire after providing informed consent. Five hundred thirty-two Turkish parents were sampled.
RESULTS
Twenty-eight percent of the parents did not know what a car safety seat was. While 20% of parents reported using a car safety seat, only 10% used them correctly. Car safety seat use was correlated with higher socioeconomic status.
CONCLUSION
Increased education of parents regarding the proper use of child safety seats can protect children from potentially fatal injuries. Health care professionals are obligated to give information to parents regarding car safety seats and their proper use. This study should alert planners and policy makers regarding the need to implement educational prevention programs concerning car safety for children in Turkey.

Keywords: Car safety seat, children; knowledge; restraints; transportation.

Arabada çocuk güvenlik koltuklarının kullanımı konusunda Türk anne-babaların bilgi düzeyi

Esra Şevketoğlu1, Sami Hatipoğlu1, Gülbaran Esin1, Serdar Oztora2
1Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Çocuk Sağlığı Ve Hastalıkları Kliniği, İstanbul
2Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim Ve Araştırma Hastanesi, Acil Polikliniği, İstanbul

AMAÇ
On beş yaş altı çocuklarda en önemli ölüm nedenlerinden biri trafik kazalarıdır. Çocuk güvenlik koltukları doğru kullanıldığında çocukları kaza anında ölüm ve yaralanmalardan korurlar. Bu çalışmada, anne-babaların çocuk güvenlik koltuğu kullanım oranları ve bu konu hakkındaki bilgi düzeyleri değerlendirildi.
GEREÇ VE YÖNTEM
Çalışma Mayıs-Haziran 2007 tarihlerinde Bakırköy Dr. Sadi Konuk Eğitim ve Araştırma Hastanesi Çocuk Sağlığı ve Hastalıkları polikliniklerine başvuran, çalışmaya katılmaya onay veren anne-babalara anket formu doldurtmak suretiyle yapıldı; 532 anne-baba çalışmaya alındı.
BULGULAR
Katılanların %28’i çocuk güvenlik koltuklarının ne olduğunu bilmediğini, %54’ü bildiğini fakat kullanmadığını, %20’si ise kullandığını ifade etti. Kullananlar içinde doğru kullanma oranı ise sadece %10 idi. Çocuk güvenlik koltuğu kullanımı annebabanın sosyoekonomik durumu ile ilişkili bulundu.
SONUÇ
Çocuk güvenlik koltuklarının kullanımının artması ve doğru kullanım ile ilgili eğitimlerin verilmesi ile çocukların kaza anındaki ölüm ve yaralanmaları azaltılabilir. Çocuk hekimlerinin ve diğer sağlık çalışanlarının anne-babaları çocuk güvenlik koltukları hakkında bilgilendirmesi sağlanmalı ve bu gereçlerin kullanımının zorunlu hale getirilmesi ile ilgili kanunlar ve düzenlemeler yapılmalıdır.

Anahtar Kelimeler: Güvenlik koltuğu, çocuk; bilgi düzeyi; araba koltuğu; taşıma

Esra Şevketoğlu, Sami Hatipoğlu, Gülbaran Esin, Serdar Oztora. Knowledge and attitude of Turkish parents regarding car safety seats for children. Ulus Travma Acil Cerrahi Derg. 2009; 15(5): 482-486

Corresponding Author: Esra Şevketoğlu, Türkiye
Manuscript Language: English